Brunssum controleert esdoorns Treebeek op ziekte

Print
Brunssum controleert esdoorns Treebeek op ziekte

De door storm gevelde esdoorn in Treebeek. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Brunssum -

De gemeente Brunssum gaat twee esdoorns aan de Spoorstraat in de wijk Treebeek inspecteren. „Op basis daarvan wordt een besluit genomen of de bomen kunnen blijven”, meldt een gemeentelijk woordvoerder.

Volgens de woordvoerder wordt een diepe inspectie uitgevoerd waarbij de grond, de wortels en de algehele conditie van de bomen worden gecontroleerd. Als blijkt dat de bomen ziek zijn of om een andere reden een gevaar voor de omgeving vormen, zullen ze worden gerooid.

Zwammen

Aan de Spoorstraat stonden vier grote esdoorns. Eén ervan werd afgelopen najaar gekapt, toen bleek dat de boom aangetast was door zwammen. Een tweede werd door de storm van zondag geveld. De esdoorn viel op een woning, die daardoor ernstig werd beschadigd. De boom leek op het oog gezond, maar de wortels waren aangetast door ziekte. Daarom zal de inspectie nu veel diepgaander zijn. De gemeente wil geen risico’s nemen.

De bomen in de gemeente Brunssum worden geregeld gecontroleerd. Ook zijn er zogenoemde attentiebomen, die elk jaar worden gecontroleerd, vervolgt de woordvoerder. „Als uiterlijke kenmerken duiden op ziektes wordt er nader onderzoek ingesteld. Maar het is onmogelijk om bij iedere boom in de gemeente een onderzoek naar de wortels te doen.”

Overlast

Het onderzoek naar de twee overgebleven esdoorns zal in de buurt met instemming begroet worden. Verschillende omwonenden geven aan dat ze al eerder melding bij de gemeente hebben gemaakt van overlast van bomen die bij harde wind makkelijk takken loslaten. „Maar de gemeente heeft tot nu toe niets met die meldingen gedaan”, vertelde een buurtbewoner die niet met zijn naam in de krant wil.