VAN NUL TOT NU

Vorstelijk bezoek aan Bernardinuscollege Heerlen

Print
Vorstelijk bezoek aan Bernardinuscollege Heerlen

Prins Bernhard (links, met pet) bezoekt ingekwartierde Amerikaanse soldaten in september 1944. Afbeelding: Archieffoto Martin van der Weerden

Heerlen / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Nuth / Schinveld / Hoensbroek -

Op de dag na de bevrijding van Heerlen in 1944 bezocht Prins Bernhard zijn Amerikaanse vrienden die ingekwartierd waren in het Bernardinuscollege.

Terwijl kroonprinses Juliana met haar dochters ver weg van het oorlogsgeweld veilig in Canada verbleef, had het leven van prins-gemaal Bernhard een heel wat avontuurlijker verloop. Daar zijn boeken over volgeschreven. Ik wil hier alleen maar melding maken van zijn bezoek aan Heerlen en het Bernardinuscollege op 18 september 1944. Hij wilde er persoonlijk op toezien dat zijn Amerikaanse vrienden goed ondergebracht waren. De school was tijdelijk omgetoverd tot slaapplaats en kantine voor enkele honderden Amerikaanse soldaten. Het onderwijs kwam dat schooljaar pas laat op gang. Dit bezoek van Bernhard is één van de bijzondere episoden uit het rijke verleden van de school waar aandacht aan geschonken wordt in een tentoonstelling die op de school te zien is.

Met behulp van foto’s, oude schoolkranten en filmfragmenten wordt een beeld geschetst van de bouwkundige ontwikkeling en de gebruikers van het gebouw. Paters in het scheikundelokaal. De eerste meisjes op school. Echte beren in een voorstelling op school.

Veel is te danken aan de Paters Franciscanen die een vrijer en toleranter bewind voorstonden dan toen in de katholieke wereld gebruikelijk was. Kunstschilder Aad de Haas, bij de kerkleiding berucht vanwege zijn eigenzinnige kruiswegstatie in Wahlwiller, leverde de kleurrijke muurschildering in de centrale hal van de school. Een ode aan de spijbelaar. Je moet maar durven. De tentoonstelling is op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur te bewonderen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje