Een gevaarlijke Joodse jeugd in Aken

Print
Een gevaarlijke Joodse jeugd in Aken

De ‘Alte Synagoge’ in Aken. Afbeelding: Archieffoto Martin van der Weerden

Heerlen / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schinnen / Schinveld / Nuth / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Hoensbroek -

Op vrijdagavond 22 maart houdt Jennifer Riemek de lezing ‘De Joden in Aken tijdens de nazidictatuur’ in het Burgerhoes in Landgraaf.

Samen met haar vader, de historicus Michael Kuhn, deed Jennifer onderzoek naar het lot van Joden in Aken in de periode 1933 tot 1945. Zij wilde vooral de verhalen van jonge mensen documenteren; jonge mensen die normaal gesproken nog een heel leven met alle positieve wensen en verwachtingen vóór zich hebben. Maar door een dramatische wending in de Duitse geschiedenis verandert hun leven drastisch. De dertienjarige Jakob Bergmann voelt zich al snel niet meer veilig op zijn school, het Kaiser Karl Gymnasium. Hij wordt geterroriseerd door een aantal klasgenoten die bij de Hitlerjugend zitten. Met veel moeite ontsnapt hij aan een poging om hem in het zwembad te laten verdrinken.

Vlak daarna wordt hij door de nieuwe directeur, een fanatieke volgeling van Adolf Hitler, de les uitgehaald. Op botte wijze wordt hem te verstaan gegeven dat hij als Jood niet meer welkom is op school en meteen kan vertrekken. Maar ook buiten school wordt de speelruimte voor Jakob steeds kleiner. Het bezoeken van de wedstrijden van zijn geliefde Alemannia Aachen worden te gevaarlijk. Zelfs in de stadsparken zijn Juden unerwünscht. Tijdens de Kristallnacht branden de synagogen. Jakob overleeft deze donkere tijd, maar zo’n 700 Joodse plaatsgenoten kunnen het niet navertellen.

Het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) organiseert in samenwerking met de Openbare Bibliotheek van Landgraaf de lezing van Jennifer Riemek. Aanvang 19.30 uur. De avond is vrij toegankelijk voor leden van LGOG en bibliotheek Landgraaf. Niet-leden betalen 5 euro. Reserveren: info@bibliotheeklandgraaf.nl of tel. 045-5695660.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje