Huisvesting vrijwillige brandweer Sittard: renovatie of nieuwbouw noodzakelijk

Print
Huisvesting vrijwillige brandweer Sittard: renovatie of nieuwbouw noodzakelijk

Trainingsavond bij de brandweerkazerne aan de Swentiboldstraat in Sittard. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Gemeente Sittard-Geleen en brandweer Zuid-Limburg zijn in gesprek over de huisvesting van de vrijwillige brandweerpost Sittard. Het huidige gebouw voldoet al langer niet meer aan de eisen.

Het gebouw van de vrijwillige brandweer aan de Swentiboldstraat in Sittard kampt met achterstallig onderhoud. Het sanitair is slecht, de elektrische installaties voldoen niet meer, het gebouw lekt en tocht. Daarnaast is de indeling van het gebouw inefficiënt: het uitrukdeel zit aan de voorzijde van het gebouw, terwijl de instructieruimte aan het einde van een lange gang aan de achterzijde ligt.

Twee opties

In de gesprekken tussen gemeente en brandweer worden twee opties bekeken: renovatie van de kazerne of nieuwbouw. „Renovatie heeft de voorkeur”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Maar als blijkt dat daarmee niet voldaan kan worden aan de eisen, dan moeten we overgaan tot nieuwbouw.”

Eric Wagemans, kazernechef Sittard Middenweg en Sittard Stad, vindt renoveren acceptabel, maar benadrukt dat het een tijdelijke oplossing is. Wagemans: „Daarmee stel je de discussie over nieuwbouw alleen uit.”

Zorg

Volgens Wagemans kost renovatie van het huidige gebouw 500.000 tot 600.000 euro. Daarmee zou de vrijwillige brandweer Sittard tien jaar vooruit kunnen. „Nieuwbouw kost 1,4 miljoen, maar gaat veertig jaar mee. Per jaar zou nieuwbouw dus goedkoper zijn”, aldus Wagemans, die snapt dat grote bedragen moeilijk op te hoesten zijn voor een gemeente in financiële nood. „Mijn grootste zorg is dat als er besloten wordt om te renoveren we pas over tien jaar weer om tafel gaan zitten. Dan hebben we écht een probleem. Renoveren is prima, maar dan moeten we over vijf jaar al praten over nieuwbouw.”

Op welke termijn de knoop wordt doorgehakt, kan de gemeentewoordvoerder op dit moment niet zeggen.