Operatiemes in toekomst steeds minder nodig door nieuwe technieken

Print
Operatiemes in toekomst steeds minder nodig door nieuwe technieken

Chirurgen oefenen op een kunststof hart tijdens het congres European Vascular Course in Maastricht. Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren -

Over een kleine twintig jaar wordt het operatiemes amper nog gebruikt binnen de hart- en vaatchirurgie. In 95 procent van de gevallen vinden ingrepen dan plaats via katheders of sleutelgatchirurgie, waarbij een minimale toegang wordt gemaakt.

Dat zegt Michael Jacobs, directeur van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Nu al gebeurt 75 procent van de ingrepen op deze zogeheten minimaal invasieve manier, waarbij het lichaam zo min mogelijk wordt beschadigd. „Twintig jaar geleden was dat nog maar 5 procent. Deze trend zie je trouwens in de hele chirurgie. Bij behandeling van kanker bijvoorbeeld en ook bij operaties bij kinderen is het streven minimaal invasief.”

Lees ook: Praktijktrainingen voor chirurgen zijn in het voordeel van patiënt

De nieuwste technieken maken dit steeds meer mogelijk. En die gaan razendsnel, weet Jacobs, de drijvende kracht achter de European Vascular Course (één van de grootste hart- en vaatchirurgische congressen ter wereld) dat de afgelopen drie dagen in het MECC is gehouden. „We leren de nieuwe generatie dat ze beter worden door te blijven trainen en dat je patiënten beter kunt helpen met nieuwe technieken.”

Minder belastend

Een ingreep moet minder belastend zijn voor de patiënt, dat is het streven, stelt Jacobs. „Lag hij eerst nog veertien dagen in het ziekenhuis na een grote operatie, nu kan hij na een dag naar huis omdat we hem hebben kunnen helpen via sleutelgatchirurgie. Zo is hij ook veel eerder inzetbaar voor het dagelijkse bedrijf.” De patiënt herstelt immers veel sneller. „En er zijn minder risico’s, want je hebt niet zoveel narcose nodig en de kans op bloedverlies is kleiner. Datzelfde geldt voor complicaties en infecties.”

Door de nieuwe technieken groeien hart- en vaatchirurgie ook meer en meer naar elkaar toe, stelt Jacobs. Zo worden aneurysma’s van de aorta (verwijding van de lichaamsslagader) meer en meer uitgeschakeld met behulp van stents die via slagaders in de liezen worden ingebracht. „Die werden voorheen met open chirurgie behandeld.”

Duur

De minimaal invasieve methode is peperduur, zegt de directeur en wordt daarom in minder welvarende landen lang niet zo vaak gebruikt. „In Servië en Oekraïne kijken ze je met open mond aan. ‘Dat kunnen we niet betalen’, zeggen ze.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen