Politiek ziet haken en ogen aan investering e-bikeplan Vaals

Print
Politiek ziet haken en ogen aan investering e-bikeplan Vaals

Vaals wil de e-bike promoten. Afbeelding: Getty Images

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

Het is mooi dat Vaals zich wil profileren als e-bikegemeente, maar is het niet vreemd dat de gemeente een commercieel bedrijf als Velocity financieel moet steunen?

Dat was een van de kritische kanttekeningen die de politieke fracties in Vaals dinsdagavond bij de bespreking van het voorstel in de raadscommissievergadering. Vaals wil, in navolging van Kerkrade, een station voor twaalf e-bikes bij de studentencomplex Katzensprung aan de Sneeuwberglaan. De investering voor het plaatsen van het e-bikestation is voor Vaals 36.000 euro, voor een contractperiode van zeven jaar. In Aken zijn al tientallen terminals actief ter vergroting van de e-mobiliteit in de stad. Inwoners van Vaals kunnen met een abonnement (zo’n 78 euro per jaar) Aken in fietsen en de fiets daar in een terminal stallen.

Buitenkans

Een buitenkans voor Vaals, vindt wethouder Jean-Paul Kompier. Als Vaals deel uitmaakt van dat Akense netwerk trekt dat volgens hem Duitse bezoekers. Als Vaals de startinvestering niet doet, komt Velocity volgens Kompier waarschijnlijk niet. Dat vindt PvdA-fractievoorzitter Jo Winkens een „kulverhaal”. Volgens Winkens maakt het Duitse bedrijf al een enorme winst en is het merkwaardig dat een gemeente hier zo fors op moet toeleggen. Volgens Kompier heeft dit te maken met kosten voor verzekering en stroom. „Daarbij: wij hebben dit systeem niet in het Heuvelland. Dit bedrijf timmert over de grens aan de weg. De volgende stap is een station in de buurgemeente, tot de as Aken-Maastricht gedekt is.”

Action

Er werden ook vraagtekens gesteld bij het gebruik. Zijn de twaalf fietsen straks niet de hele dag in Aken, vroeg CDA-fractievoorzitter Gert van Vliet. „Wij zijn geen netwerk namelijk. En u dacht toch zeker niet dat mensen uit Aken met de fiets naar Vaals komen om naar de Action te gaan?”

Laadpalen

De gemeenteraad neemt maandag 25 maart in de raadsvergadering een definitief standpunt in over het plan, dat ook voorziet in het plaatsen van twaalf laadpalen.