Duitse rechter verbiedt trajectcontrole

Print
Duitse rechter verbiedt trajectcontrole

Afbeelding: AD/DPA

De eerste trajectcontrole van Duitsland heeft maar kort geld opgeleverd. Een rechter uit Hannover noemde het meetsysteem deze week onrechtmatig.

Het systeem op de B6 in de plaats Laatzen bij Hannover is door de uitspraak van de rechter met onmiddellijke ingang uitgezet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak.

Miljoenen

Twee maanden geleden begon het ministerie met een test met de trajectcontrole. Het systeem moet de veiligheid vergroten, maar levert onder meer de Nederlandse en Belgische overheid jaarlijks ook miljoenen op. Bij een trajectcontrole zijn hierbij meerdere meetpunten aanwezig, zodat de gemiddelde snelheid op een bepaald traject wordt berekend.

Het detecteren van de nummerplaat van alle voertuigen - en dus niet alleen die van de overtreders - is volgens de rechter in strijd met het in de Duitse grondwettelijk gewaarborgde recht op zelfbeschikking. Sinds de trajectcontrole twee maanden geleden werd geïntroduceerd, zijn 141 snelheidsovertreders beboet. Toegestaan is 100 km/u, de hoogst gemeten snelheid was 189 km/u.