afluisterapparatuur

Man ontdekt overspel vriendin via afluisterapparatuur en slacht daarna hond, kippen en eend af

Print
Man ontdekt overspel vriendin via afluisterapparatuur en slacht daarna hond, kippen en eend af

Afbeelding ter info. Afbeelding: iStock

Nederweert -

Na het overspel van zijn vriendin te hebben ontdekt, via afluisterapparatuur in de auto, werd het een 35-jarige man in Nederweert zwart voor de ogen. Het kostte twee kippen, een eend en zijn hond vorig jaar het leven. Ook mishandelde hij zijn partner.

De rechter in Roermond veroordeelde de man woensdag tot zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van negentig uur opgelegd. De rechter noemde de daad ‘gruwelijk’. Nadat de man het overspel zou hebben ontdekt, zou hij de hond hebben geslagen. Het dier was zodanig toegetakeld dat een dierenarts het beest moest laten inslapen. De kippen en eend waren ook niet te redden. Volgens de rechter waren de koppen eraf gehakt. „Deze waren van de romp gescheiden.”

Frustratie

De opgelegde straf viel lager uit dan door justitie geëist. De officier van justitie wilde dat de man acht maanden celstraf kreeg, waarvan zes voorwaardelijk. „Ik heb geen woorden voor wat hier is gebeurd. Het doden van onschuldige dieren is een brug te ver. Extra storend vind ik dat hij de hond wilde afmaken om zo de frustratie richting zijn partner te uiten. Waartoe is hij in staat?”, aldus de officier.

Black-out

De verdachte vertelde tijdens de zitting afluisterapparatuur te hebben geplaatst in de auto om te kunnen bewijzen dat zijn vriendin overspel pleegde. „Anders kon ik het niet hardmaken. Al vrij snel na het plaatsen, kwam ik erachter.” Dat hij daarna over de rooie zou zijn gegaan en de dieren had afgeslacht, kon hij zich niet meer herinneren. Hij zou een black-out hebben gehad. Wel zei hij in de rechtbank tot de conclusie zijn gekomen dat hij het wel moet zijn geweest. „Ik vind het vreselijk. Ik laat het nooit meer zo ver komen en werk overal aan mee. Wat voor straf het ook is, het kan nooit zo erg zijn als de straf die ik al kreeg: het niet zien van mijn kinderen.” De verdachte ontkende daarnaast zijn vriendin te hebben mishandeld of bedreigd.

Niet de cel in

De rechter achtte de bedreiging richting zijn toenmalige partner ook niet bewezen. Wel wordt de man verantwoordelijk gehouden voor het slaan van zijn vriendin op haar oog. De aandacht in de uitspraak ging echter met name naar het doden van de kippen, eend en hond. Dat noemde de rechter ‘zorgelijk en ernstig’. „Toen ik het las dacht ik aan een gewone gevangenisstraf. Toch ga ik dat niet zo doen. U bent verminderd toerekeningsvatbaar en moet worden behandeld. Van een gevangenisstraf word je dan niet veel wijzer, dus stuur ik u niet terug de cel in. Zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar vind ik niet gek. Het is een belangrijke stok achter de deur.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje