‘Pollux duit Emil’ in negen Limburgse theaters

Print
‘Pollux duit Emil’ in negen Limburgse theaters

Frans Pollux en Emil Szarkowicz. Afbeelding: Frans Pollux

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Panningen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Heerlen / Hoensbroek / Maastricht / Itteren / Born / Buchten -

Na de dorpentour ‘Naeve de Kerk’ maakt Frans Pollux dit voorjaar opnieuw een rondje langs de Limburgse theaters. Ditmaal met het nieuwe liedjesprogramma ‘Pollux duit Emil’, waarin hij muzikant Emil Szarkowicz laat vertellen over zichzelf, zijn Poolse afkomst en vooral over het meisje dat hij verloor. De première is op 4 april in Panningen.

Frans Pollux neemt zijn bandlid bij de hand. Samen zingen zij bekende liedjes van Pollux én nieuwe nummers, begeleid door gitarist BJ Baartmans en toetsenist Rob Geboers. Eén van de nieuwe liedje, getiteld ‘Same’, staat met videoclip op YouTube.

Afgelopen najaar trok Frans Pollux met zijn band langs acht Limburgse dorpen. In kleine zalen ging hij in muzikaal gesprek met inwoners. Een veelbesproken onderwerp was de toestroom van arbeidsmigranten. In Pollux’ woonplaats Venlo vormen Polen inmiddels de grootste groep allochtonen. En ook veel Limburgse dorpen zien dat steeds meer arbeidsmigranten komen om te blijven. Die nieuwkomers kunnen verenigingen en winkels mee overeind houden, maar dan moeten ze wel deel uit gaan maken van de gemeenschap. En hoe krijg je dat voor mekaar, als ze de taal niet eens spreken? Wat is het geheim?

Een lastige vraag, meende Pollux aanvankelijk, maar toen bedacht hij dat hij al tien jaar een succesvol geïntegreerde arbeidsmigrant in zijn eigen band heeft: Emil Szarkowicz. De muzikant is zoon van een Poolse vader en moeder die eind jaren ’70 naar Heerlen kwamen. Zij leerden nooit goed Nederlands, kwamen nooit los van hun thuisland. Maar hun zoon zong in de Zoépkoel, werd tweede op het LVK, presenteert bij L1 Radio & TV en dirigeert harmonieën en fanfares.

In ‘Pollux duit Emil’ vertelt Szarkowicz zijn verhaal en over zichzelf. Want wie ís hij eigenlijk? Wat klopt er van alle donkere geruchten die over hem de ronde doen? Is hij echt zo gevaarlijk als hij eruit ziet? En hoe heeft die ene, gitzwarte dag in 1992 de rest van zijn leven bepaald? Het publiek krijgt antwoord op deze en andere prangende vragen.

De theatertour start donderdag 4 april in DOK6 in Panningen. Overige speeldata en -locaties zijn: 5 april Oranjerie Roermond, 7 april Parkstad Limburg Theaters Heerlen, 12 april Kukeleku, in Horst, 19 april De Domijnen Sittard, 26 april – Theater aan het Vrijthof in Maastricht, 28 april Maaspoort Venlo, 3 mei Schouwburg Venray, 10 mei Munttheater Weert. De concerten in Venlo en Venray zijn nagenoeg uitverkocht. Kaarten via www.franspollux.nl

De clip van ‘Same’ is hier te bekijken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje