Museum De Kantfabriek start 2020 met tentoonstelling rond E-Fashion

Tijdens de tentoonstelling Innovatieve mode en slim textiel van 19 januari tot en met 15 maart 2020 laat Museum de Kantfabriek in Horst de status quo zien van de ontwikkelingen op het gebied van E-Fashion. Voor het inrichten van de expositie is Marina Toeters aangetrokken. De gastcurator is docent aan de Technische Universteit Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar ze tevens cum laude afstudeerde als Master Fashion Design.

Henk Schmitz

Met haar collega’s en studenten onderzoekt en ontwerpt Marina Toeters innovatieve modieuze kleding. Hun doel is om deze kleding, vaak met noviteiten als ingebouwde sensoren die de gezondheid of de (werk)houding positief beïnvloeden, voor iedereen beschikbaar te maken. Zo ontwikkelen ze kledingstukken met functionaliteiten voor tijdens het werk, tijdens de fitness of in het kader van stresspreventie.

Om de technologie en textiel herbruikbaar te maken, wordt voor het ontwerpen van de kleding steeds meer gebruik gemaakt van circulaire materialen en productiemethodes. De mogelijkheden zijn soms dichtbij en voor de hand liggend, maar klinken soms ook nog als toekomstmuziek.

Marina Toeters houdt tevens een lezing over dit onderwerp. Definitieve gegevens hierover zijn vanaf december beschikbaar op de website van het museum of via www.by-wire.net

Op dit moment kunnen de bezoekers van Museum de Kantfabriek genieten van de expositie ‘10’ deel1. Het museum bestaat dit jaar tien jaar en houdt in dit kader drie jubileumexpositie’s. De huidige expositie bestaat uit ruim honderd stukken uit het eigen textieldepot, gecombineerd met recent werk van hedendaagse textielkunstenaars die in dezelfde technieken werken.

Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst is dagelijks van 14 tot 17 uur geopend.