OM: journalist De Limburger valt niets te verwijten

© Luc Lodder

De verslaggever van De Limburger die door Kerkrade van afluisteren werd beticht, heeft zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig gemaakt.

Redactie

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. Het OM stelt dan ook geen strafrechtelijk onderzoek in. Het OM komt tot dat besluit na bestudering van de aangifte van de vertrouwenscommissie uit de Kerkraadse gemeenteraad en camerabeelden uit het stadhuis.

Lees ook: Gemeenteraad Kerkrade wilde journalist De Limburger toegang ontzeggen

De verslaggever berichtte eind februari dat Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel tweede was geworden in de burgemeestersrace in Kerkrade. Hij kon dat horen in de gang bij de raadzaal waar de vertrouwenscommissie in een besloten zitting de twee burgemeesterskandidaten aan de raad presenteerde.

Aangifte

Na zijn publicatie bekeek de commissie de beelden van de camera in de gang en deed vervolgens aangifte van afluisteren.

Daar is volgens het OM geen sprake van, ook niet van lekken. Of de verslaggever kon horen wat gezegd werd omdat in de raadzaal de geluidsinstallatie aanstond of dat de journalist zijn oor te luister legde aan de deur, maakt daarbij niet uit.

De verslaggever bevond zich immers niet op een plek waar hij niet mocht zijn, stelt justitie in een persbericht. Evenmin bediende hij zich van een ‘technisch hulpmiddel’ om te kunnen verstaan wat werd gezegd. Dat is wettelijk wel vereist om van afluisteren te kunnen spreken. De journalist schond verder geen ambts- of beroepsgeheim.

Geschrokken

Hoofdredacteur Bjorn Oostra is blij met het besluit van het OM. Verrast is hij echter niet nadat de hoofdredactie vorige week zelf de camerabeelden had kunnen bekijken en zag dat de verslaggever geen hulpmiddel gebruikte. „Sla het wetboek open en je ziet dat er niets aan de hand is. Ik ben geschrokken dat een overheid zo makkelijk het middel van aangifte gebruikt. Dat had niet gemogen. De verslaggever deed gewoon zijn werk volgens journalistiek-ethische normen.”

Lees ook: De ommezwaai van Theo Bovens

Voorzitter Wim de Groot van de vertrouwenscommissie houdt daar zijn twijfels over. De commissie heeft volgens hem niet lichtvaardig aangifte gedaan. „We waren ervan overtuigd dat wat de verslaggever deed niet kon. We wilden ook een signaal afgeven. Maar het is goed dat er met het besluit van het OM nu helderheid is. Ik acht de kans heel erg klein dat we dat aanvechten.” Kerkrade gaat in eigen huis maatregelen treffen om herhaling van het voorval te voorkomen.

Gouverneur Theo Bovens stond achter de aangifte van Kerkrade. Hij moest vorige week zijn harde beschuldigingen tegen de journalist intrekken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal