Bijvriendelijk Horst aan de Maas plant honingbomen

Print

De bomen werden geplant door leerlingen van De Kameleon en De Samensprong. Afbeelding: gemeente Horst aan de Maas

Grubbenvorst -

Leerlingen van de basisscholen De Kameleon en De Samensprong hebben tijdens Nationale Boomfeestdag op verschillende plekken in Grubbenvorst honingbomen geplant. Horst aan de Maas wil zich hiermee extra profileren als bijvriendelijke gemeente.

De kinderen zaaiden ook bloemenmengsels bij de bomen om zo de biodiversiteit te vergroten. Dit is nodig omdat de leefomgeving van insecten en bijen onder druk staat. Stichting Landschap Horst aan de Maas wil de komende maanden in elke kern van de gemeente een leertuin/dorpsgaard realiseren. Doel is om inwoners meer bewust te maken van natuur en biodiversiteit door samen hiermee aan de slag te gaan en dit vervolgens ook in eigen tuin of erf in de praktijk te brengen.

Horst aan de Maas mag dit jaar de ‘European Green Leaf Award’ uitdragen. Ter ere van deze duurzaamheidsprijs heeft wethouder Thijs Kuipers op 12 maart samen met een groep kinderen een speciale boom geplant in Kasteelpark Ter Horst, als tastbare herinnering aan het European Green Leaf jaar.

Rabobank Horst Venray plant in samenwerking met Stichting Landschap Horst aan de Maas zestien honingbomen in de gemeente. Aanleiding is de opening van een tijdelijke vestiging in het gemeentehuis in Horst. De Rabobank sluit zich hiermee aan bij eerdere acties voor het bevorderen van de bijenpopulatie.

Daarnaast doneert supermarktketen Lidl in elke provincie vijftig bomen aan een gemeente. In Limburg viel de keus op Horst aan de Maas als ‘bijvriendelijke’ gemeente. Dit predikaat werd vorig jaar toegekend door Nederland Zoemt vanwege de inspanningen die worden geleverd om de bijenpopulatie te ondersteunen door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten en nestgelegenheid.