De vraag is waar en voor wie Horst aan de Maas huizen moet bouwen

Print
De vraag is waar en voor wie Horst aan de Maas huizen moet bouwen

Bouwen in Horst aan de Maas: waar en voor welk soort huishoudens? Afbeelding: Mijntje Wismans

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Het ‘Masterplan Wonen’ van de gemeente Horst aan de Maas loopt nog tot 2021. Maar ontwikkelingen in de woningmarkt denderen voort. Tijd voor een Masterplan 2.0.

Waar moeten huizen worden gebouwd en voor welk soort gezinnen? Hoe maken we huizen duurzaam? De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft zich dinsdagavond over deze vragen gebogen. In december moet er een aangepast Masterplan Wonen liggen dat rekening houdt met recente ontwikkelingen op de woningmarkt.

Cijfers tonen aan dat de woningvoorraad in Horst aan de Maas rond 2050 niet voldoet aan de behoefte van woningzoekenden als er niets wordt gedaan. Anno 2050 zal het aantal eenpersoonshuishoudens in de gemeente het grootst zijn, terwijl 61 procent van de woningen nu vrijstaand is of twee onder één kap. Deze huizen zijn te groot voor iemand die alleen woont.

Verduurzaming

Ander probleem vormt de verduurzaming. Zo is 83 procent van alle woningen in Horst aan de Maas van vóór 2000. Van die 83 procent is 40 procent vóór 1970 gebouwd, wat betekent dat deze woningen niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Komt bij dat van die laatste categorie 80 procent in bezit is van particulieren. Terechte vraag: hoe kan de gemeente burgers bewegen om hun woningen te verduurzamen?

Dan is er nog de leegstand van gemeentelijk vastgoed en bedrijfspanden. De vraag is of deze panden omgebouwd kunnen worden tot (huur)woningen. Aan huurwoningen is dringend behoefte, maar onderzoek moet uitwijzen of het om sociale huurwoningen gaat of dat de particuliere markt hier werk van moet maken. Voeg daar nog de komst van arbeidsmigranten en de onverwacht grote vraag naar bouwkavels aan toe, en het is duidelijk dat beleidsmakers en burgers aan de bak moeten om plannen voor de toekomst te maken.