Boomplantdag luidt eerste fase in van nieuwe schoolgaard van kindcentrum in Elsloo

Print
Boomplantdag luidt eerste fase in van nieuwe schoolgaard van kindcentrum in Elsloo

Leerlingen van Kindcentrum Aelse planten leibomen onder toeziend oog van de jongere kinderen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Elsloo -

Leerlingen van Kindcentrum Aelse in Elsloo plantten woensdag op Nationale Boomplantdag zes bomen bij de school. Daarmee werd ook meteen de eerste fase van de schoolgaard ingeluid.

„Wie heeft er al eens met een schop gewerkt?” vraagt IKL-landschapsontwerper Sandra van den Beuken woensdagochtend op het schoolplein van kc Aelse. Ongeveer de helft van groep 7 steekt een vinger in de lucht. Ze staan bij elkaar aan de achterkant van de onderbouwlocatie aan de Monseigneur d’Arbergstraat waar de gure wind verraderlijk de hoek om komt.

Haagbeuken

De ongeveer dertig leerlingen planten op Nationale Boomplantdag zes haagbeuken, die meteen ook onderdeel zijn van fase één van de schoolgaard, die de komende jaren gefaseerd wordt aangelegd. De bomen zullen van de zomer ook dienst kunnen doen als natuurlijk zonnescherm. Terwijl de kinderen uitleg krijgen, sjouwen twee mannen de leibomen naar de gaten en zetten ze vast rechtop.

Vlak bij de gaten steekt een groep takjes uit een modderig stuk grond. „Dat wordt het fruitbomendoolhof”, legt Theresi Dresen uit. Dresen is leerkracht op kc Aelse en maakt deel uit van de werkgroep Schoolgaard; een collectief van leerkrachten, ouders en omwonenden die samen werken aan de realisatie van de schoolgaard.

Houtsnippers

Ondertussen houden de kinderen zich niet zozeer bezig met de bomen als wel met de flinke berg houtsnippers die vooraan op het schoolplein ligt. De snippers moeten afgegraven worden en verdeeld over de schoolgaard. Ze rennen om het hardst van de berg naar de schoolgaard waar ze hun kruiwagens leeg kieperen. „Niet rennen met de schoppen!” roept een leerkracht tevergeefs.

Livello en Zoë, twee meiden van elf, scheppen de kruiwagens vanaf de berg snippers vol. Ze vinden het werk een beetje zwaar, maar ook belangrijk. „Het is goed voor de natuur”, zegt Livello, terwijl ze haar schep in de snippers steekt. Zoë knikt. Bij haar oma in de straat is afgelopen weekend nog een boom omgewaaid. „Bomen zijn belangrijk, want daardoor hebben we zuurstof”, zegt ze wijs.

Fanatiek

Achter het gebouw staan de bomen inmiddels overeind in de gaten die de leerlingen moeten dichtgooien, onder toeziend oog van de kleintjes van de onderbouw die door de ramen naar buiten kijken. Livello en Zoë scheppen met rode wangen fanatiek de zware grond rond de wortels van de bomen en stampen die aan. Dit is leuker dan rekenen, vinden ze allebei.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje