Onveilig

Clubs vrezen einde van jachthaven in Venlo

Print
Clubs vrezen einde van jachthaven in Venlo

De jachthaven in Venlo moet wijken voor uitbreiding van de industriehaven. Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De jachthaven in Venlo moet wijken voor de industriehaven. Omdat er nog geen andere plek is, vrezen watersportclubs dat de jachthaven verdwijnt en zij ten dode zijn opgeschreven.

Die zorgen hebben watersportvereniging De Maas en waterscouting Belletable Stella Maris, die gebruikmaken van de jachthaven, geuit. Het gemeentebestuur wil de industriële activiteiten in de haven uitbreiden, waardoor straks geen ruimte meer is voor sport en recreatie, zo leert de havenvisie.

De gemeente wil snel starten met het vergroten van de containeroverslag, zodat meer en grotere schepen de haven kunnen aandoen. Als de veiligheid in het geding komt, omdat de zeil- en roeibootjes van de watersportclubs dezelfde ingang gebruiken, moet het recreatief medegebruik beëindigd worden, stelt het college voor.

Oplossing

In het verleden werd uitbreiding van de industriehaven steevast gekoppeld aan verplaatsing van de jachthaven. De koppeling werd ook opgenomen in het project Meer Maas Meer Venlo. Omdat Venlo uit het project stapte vanwege de financiële risico’s, moet het nu zelf een oplossing bedenken. Dat is lastig. Verplaatsing van de jachthaven kost vele miljoenen. Verder is er nog geen geschikte plek.

Voorzitter Fred Ebben van Belletable Stella Maris is „geschokt” dat ineens gesproken wordt over opheffing van de jachthaven in plaats van verplaatsing. Voorzitter Jan Joosten van De Maas meent dat de gemeente het risico neemt dat „twee bloeiende verenigingen” het loodje leggen. Dat is het geval als ze de jachthaven verliezen, maar ook als ze nog lang op de huidige „prachtige plek” blijven zitten, terwijl de Maas onveiliger wordt en de buurt in een industrieterrein verandert.

Volgens een gemeentewoordvoerder wordt de jachthaven voorlopig niet verdrongen door (uitbreiding van) de industriehaven en is er tijd om met de clubs te overleggen over verplaatsing.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen