Nieuwe visie op Beegder- en Hornerheide

Print
Nieuwe visie op Beegder- en Hornerheide

Beegderheide. Afbeelding: Bosgroep Zuid Nederland

Beegden / Horn -

Een nieuwe visie voor de natuurgebieden Beegder- en Hornerheide is in de maak. De grondeigenaren vragen nu de input van omwonenden.

De Beegder- en Hornerheide beslaan samen zo’n 880 hectare natuurgebied. Vijf partijen hebben een deel in eigendom, waarvan de gemeente Maasgouw de grootste grondbezitter is. Ook de gemeente Leudal, Limburgs Landschap, WML en de adellijke familie Magnée (bewoners van kasteel Horn) zijn eigenaar van een deel van het gebied.

De eigenaren hebben nu een document opgesteld waarin de visie op de komende tien jaar is uitgewerkt. Dat is nodig want de populariteit van het gebied is tegelijkertijd ook een bedreiging. Hierbij gaat het om verstoring van de drinkwatervoorziening van WML, de afnemende diversiteit van flora en fauna en botsende belangen van gebruikers van het gebied. Als oplossing wordt gedacht aan een verdeling van het gebied in zones en de inzet van boa’s.

Overigens kunnen omwonenden de visie nog aanscherpen. Op maandag 18 maart wordt een ‘gebiedsdialoog’ gehouden in gemeenschapshuis ’t Leuke in Beegden, om 19.30 uur.