Ex-campagneleider president Trump krijgt ruim 6 jaar cel

Print
Ex-campagneleider president Trump krijgt ruim 6 jaar cel

De advocaat van Paul Manafort staat de pers te woord voor de rechtbank in Washington. Afbeelding: Reuters

De voormalig campagneleider van president Donald Trump, Paul Manafort, is woensdag door een rechtbank in Washington veroordeeld tot 73 maanden (ruim 6 jaar) gevangenisstraf.

Hij werd schuldig bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als ‘buitenlands agent’ voor de destijds pro-Russische regering van Oekraïne.

7,5 jaar

Rechter Amy Berman Jackson, de Amerikaanse districtsrechter, zei dat 30 maanden samenvallen met de straf die Manafort kreeg in een andere zaak. Dat betekent dat hij voor beide zaken in totaal 7,5 jaar in de cel zit. Manafort, die lijdt aan jicht, kwam de rechtszaal binnen in een rolstoel. Hij verontschuldigde zich voor zijn daden en vroeg om clementie tijdens de straftoemeting.

Een week eerder werd Manafort 47 maanden celstraf opgelegd door een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia. Daar stond hij terecht voor onder meer bank- en belastingfraude. Beide zaken vloeiden voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing.

Juridische strijd

De uitspraak van woensdag markeert het einde van een twee jaar durende juridische strijd tussen Manafort, die in 2016 vijf maanden voor de verkiezingscampagne van Trump werkte, en speciaal aanklager Robert Mueller. Naar verwachting zal Mueller binnenkort zijn al 22 maanden lopende onderzoek afronden en een definitief rapport over zijn bevindingen indienen.