Kamer veroordeelt Denk om intimiderende filmpjes

Print
Kamer veroordeelt Denk om intimiderende filmpjes

De fractie van de partij Denk in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer veroordeelt de praktijken van een partij als Denk om collega-Kamerleden ‘via sociale media aan te vallen’. Ook de naam van Kamervoorzitter Khadija Arib staat onder de ‘stellige afwijzing’. Dat doet een voorzitter vrijwel nooit.

Denk maakt geregeld filmpjes van Kamerleden van Turkse komaf van andere partijen, waarin de partij hen bijvoorbeeld afschildert als verraders van de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Aangevallen

Het steekt de Kamer dat zij ‘primair op basis van hun afkomst’ worden aangevallen. Dat gebeurt steeds vaker, constateren CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP.

En het lokt ‘haatmails, intimidaties en bedreigingen’ door burgers uit. Die maken slachtoffers als VVD’er Dilan Yesilgöz, GroenLinksers Zihni Özdil en Nevin Özütok en SP’ers Sadet Karabulut en Cem Laçin het leven zuur en het werken onmogelijk.

Motie

De laatste honderd jaar is het volgens de Tweede Kamer niet voorgekomen dat een Kamervoorzitter een motie ondertekende. Dat Arib dat toch doet, toont hoe hoog de zaak haar zit. Ze sprak zich zelf ook al meermaals tegen de praktijken uit.

Denk is niet te spreken over de uitspraak van de Tweede Kamer. Zo vindt aankomend Denk-Kamerlid Gladys Albitrouw het onbegrijpelijk dat niemand eerder een motie heeft ingediend om de PVV te veroordelen.