Symposium

Brightlands buigt zich over ‘Pinkpop van de toekomst’

Print
Brightlands buigt zich over ‘Pinkpop van de toekomst’

De 3D-gitaar, die gemaakt is door Brightlands-partner Xilloc, is woensdag in het Amsterdamse Paradiso getoond tijdens de presentatie van het Pinkpop-programma. Afbeelding: Bart Heemskerk/Brightlands

Hoe gaat Pinkpop zich de komende vijftig jaar ontwikkelen? Wat eten de festivalgangers straks? Willen ze nog in de rij staan voor de ingang? Haalt het festival straks elektriciteit voor de muziek uit de zon? Deze en andere vragen komen de komende maanden aan bod tijdens de Brightlands Pinkpop Challenge.

Het initiatief, een cadeau van Brightlands voor het jubilerende festival, is woensdagmiddag gelanceerd in de Amsterdamse poptempel Paradiso tijdens de presentatie van het programma van Pinkpop 2019.

Brightlands, een gemeenschap voor innovatie op het gebied van gezondheid en duurzaamheid en sinds drie jaar partner van Pinkpop, daagt jong talent én festivalbezoekers uit om met creatieve en innovatieve ideeën te komen. Die moeten bijdragen aan de ‘tweede jeugd’ van het oudste en langstlopende popfestival ter wereld.

In mei gaan tachtig jonge talenten samen met Brightlands-experts brainstormen. Tijdens de festivaldagen kunnen ook Pinkpop-bezoekers hun ideeën kwijt, in een speciale trailer op het Megalandterrein in Landgraaf. De uitkomsten daarvan moeten in het najaar leiden tot een profiel van het ‘Pinkpop van de toekomst’.

Uitdagingen

Brightlands-woordvoerder Maurice Olivers: „Op onze vier Brightlands campussen in Limburg werken ondernemers, wetenschappers en studenten elke dag met passie aan ‘bright ideas’ voor de grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Thema’s die ook voor Pinkpop steeds belangrijker worden. We zien bijvoorbeeld nu al het aanbod van eten en drinken op festivals veranderen, maar wat staat er aan te komen? Haalt Pinkpop straks de elektriciteit voor de muziek uit de zon? Wordt Pinkpop een virtual festival? Ongetwijfeld zijn er nog meer uitdagingen en kansen voor de komende vijftig jaar.”

Pinkpopbaas Jan Smeets is in z’n nopjes met het cadeau. „Dit is wel erg bijzonder. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten en ben ervan overtuigd dat er straks ideeën worden aangedragen die we mee kunnen nemen in onze tweede jeugd.”

3D-gitaar

Nu of Nooit-winnaar Mt. Atlas gaat tijdens de komende Pinkpop-editie optreden met een 3D-geprinte gitaar. Het instrument, dat gemaakt is door Brightlands-partner Xilloc, is volgens woordvoerder Olivers ‘hufterproof’. De gitarist van de Zuid-Limburgse band Mt. Atlas mocht vervolgens al even spelen op het bijzondere instrument.

Volg alles over Pinkpop 2019

> delimburger.nl/pinkpop