Uitreiking

Jan Smeets Award voor FestiCup

Print
Jan Smeets Award voor FestiCup

Jan Smeets past het nieuwe Pinkpop-petje. Afbeelding: ANP

De Jan Smeets Award gaat dit jaar naar FestiCup, een nieuw voetbaltoernooi voor mensen die achter de schermen werken bij de ongeveer duizend festivals in Nederland.

Dat is woensdagmiddag in de Amsterdamse poptempel Paradiso bekendgemaakt. Niek Murray, de rechterhand van Jan Smeets, mocht de prijs daar in ontvangst nemen. De eerste editie van dit sporttoernooi wordt in september van dit jaar gehouden.

De Jan Smeets Award, 20.000 euro, wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan een band, muzikant of instelling die daar volgens de Pinkpop-baas recht op heeft vanwege artistieke, innovatieve of andere redenen.

Hoedje

In Paradiso is ook het nieuwe Pinkpop-hoedje gepresenteerd. De verkoopopbrengst daarvan gaat naar Amnesty International. Het roze hoofddeksel, ontworpen door kunstenaar Bas Kosters, bevat diverse vredessymbolen en kan voor het eerst ook binnenste buiten gedragen worden. Het heeft dan een zwarte kleur.

Ter gelegenheid van het gouden jubileum van Pinkpop brengt PostNL binnenkort een speciale postzegel uit. En de Koninklijke Nederlandse Munt gaat 6000 herdenkingspenningen slaan, die voor 12,50 euro per stuk te koop zijn.

Sponsor Brand brengt binnenkort speciale bierblikjes op de markt met zes verschillende Pinkpopaffiches - vijf oude festivalposters en het affiche van 2019 - erop.