Emile Roemer blijft aan als waarnemer in Heerlen

© Bas Quaedvlieg

Emile Roemer blijft waarnemend burgemeester van Heerlen tot er een nieuwe burgemeester is benoemd. Dat is de uitkomst van het gesprek dat Roemer en gouverneur Theo Bovens vandaag hadden.

Frank Benneker

De verlenging van de termijn van Roemer als waarnemend burgemeester lag voor de hand, omdat hij eerder al kenbaar maakte in te zijn voor een verlenging van zijn termijn.

Vertrek

Dat liet hij weten nadat Ralf Krewinkel opstapte als burgemeester van Heerlen. Krewinkel deed dit na forse kritiek toen bekend was geworden dat hij had gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Kerkrade.

Ontslag

Voordat de procedure voor een nieuwe burgemeester in Heerlen kan worden opgestart, moet de Kroon eerst een Koninklijk Besluit nemen over het ontslag van Ralf Krewinkel. Hoe snel er een sollicitatie voor een nieuwe burgemeester kan worden uitgeschreven, hangt af van de Heerlense gemeenteraad.

Deze wil eerst uitleg van Bovens over zijn handelen in de procedure rond de burgemeestersbenoeming in Kerkrade en een gesprek om het vertrouwen te herstellen. Eerder wil de raad geen profielschets voor een nieuwe burgemeester afgeven.

Motie

In het gesprek tussen Bovens en Roemer werd ook gesproken over de motie die de Heerlense gemeenteraad maandagavond aannam. Daarin eist de gemeenteraad dat Bovens naar Heerlen komt voor een gesprek om het vertrouwen in de gouverneur te herstellen, in een openbare gemeenteraadsvergadering. Bovens en Roemer doen geen mededelingen over dat onderdeel van het gesprek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee