F1-wedstrijdleider Charlie Whiting plotseling overleden

Print
F1-wedstrijdleider Charlie Whiting plotseling overleden

Afbeelding: AFP

Formule 1-racedirecteur Charlie Whiting is in de nacht van woensdag op donderdag plotseling overleden. De Brit is 66 jaar geworden.

Hij stierf in Melbourne, drie dagen voor de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen, aan de gevolgen van een longembolie. Dat heeft de autosportbond FIA bekendgemaakt.

Startlichten

Whiting is onder het grote publiek vooral bekend als degene die bij een Grand Prix de startlichten dooft en doorgaans de finishvlag zwaait. De alom geliefde Brit heeft zijn sporen echter vooral verdiend als wedstrijdleider, een functie die hij sinds 1997 vervulde. In die hoedanigheid leidde Whiting woensdag nog een FIA-meeting met als thema veiligheid. Zijn plotselinge dood leidde tot een schok in de Formule 1-paddock, waar hij door iedereen werd geprezen om zijn vakkennis en humor.

Zijn plotselinge dood leidde tot een schok in de Formule 1-paddock, waar hij door iedereen werd geprezen om zijn vakkennis en humor. Max Verstappen trok onlangs, in het kader van een taakstraf, nog een dag lang met Whiting op. „Dat was een hele fijne en leerzame dag waarbij hij mij inzicht heeft gegeven in zijn werk. Toen ik vertrok zeiden we nog: tot in Melbourne. Tsja, en nu dit. Je staat er nooit bij stil als je opstaat dat zoiets kan gebeuren.”

FIA-president Jean Todt reageerde ook geschokt. „Charlie was een fantastische en kundige racedirecteur en een uniek persoon in de Formule 1. De sport heeft met Charlie een trouwe vriend en een charismatische ambassadeur verloren.”

De openingsrace zondag in Melbourne is vanaf 6:00 uur ’s ochtends via ons liveblog te volgen.