Openluchttheater Brunssum krijgt overkapping

Print
Openluchttheater Brunssum krijgt overkapping

Het openluchttheater in het Brunssumse Vijverpark krijgt een overkapping. Afbeelding: Wijnand van Lieshout

Brunssum -

Het Brunssumse openluchttheater krijgt een overkapping. De gemeente Brunssum en de provincie gaan daarin 550.000 euro investeren. Beide partijen staan garant voor de helft.

Het 600 plekken tellende theater in het Vijverpark wordt tussen april en september gebruikt voor voorstellingen. Er is plaats voor bijvoorbeeld (kinder)theater, concerten en films. Die zijn gratis toegankelijk. Bij slecht of zeer zonnig weer wordt geregeld uitgeweken naar de Brikke Oave.

Aanpassing

Dat was volgens een woordvoerder van de gemeente mede reden om naar een aanpassing te kijken. „Niet alleen bij regen moest uitgeweken worden. We hebben ook dagen gehad boven de 30 graden en dan kun je kinderen of ouderen niet in de volle zon zetten”, zegt een gemeentelijk woordvoerder.

Duidelijk is dat het theater sowieso een open karakter moet houden. „Het is een bijzondere en mooie locatie. En je moet wel het Vijverpark kunnen blijven ervaren.”

Ontwerp

Volgens gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Leefbaarheid) werkt de Heerlense architect Ivo Rosbeek momenteel aan een ontwerp. „De eerste schetsen zijn klaar. Het wordt een overkapping voor zowel publiek als spelers. Het is de bedoeling dat het werk voor festival De Parade van 2020 is opgeleverd.”

Het openluchttheater is ontworpen door architect John Bergmans. Die deed dat in 1951 in opdracht van de Staatsmijnen. Bergmans was ook betrokken bij de inrichting van het Schutterspark en de Botanische tuin in Kerkrade. Een opmerkelijk element in het Vijverpark is de vijver tussen tribune en podium: dat versterkt het geluid van het podium naar de tribune.

Opgeknapt

Concerten en theatervoorstellingen in het theater trokken in de jaren vijftig en zestig veel belangstelling. Vanaf de jaren zeventig ging het bergafwaarts met de belangstelling voor het Brunssumse openluchttheater. Zitplaatsen en podium raakten in verval. In 2012 is het theater geheel opgeknapt. Sindsdien is het podium uitgegroeid tot een centrale plek in het Brunssumse culturele leven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje