Interview met Max Verstappen: 'Ik voelde me als een zondagsrijder'

Print
Interview met Max Verstappen: 'Ik voelde me als een zondagsrijder'

Afbeelding: AFP

Aan het verstoppertje spelen in de Formule 1 komt dit weekeinde een einde. In Melbourne, bij de eerste race van het seizoen, worden de kaarten op tafel gelegd. Ook die van Max Verstappen. De Limburger blikt vooruit aan de hand van elf stellingen.

 

Mijn positie bij Red Bull Racing is door het vertrek van Daniel Ricciardo veranderd. Ik ben nu duidelijk de nummer één.
,,Voor mijn gevoel absoluut niet. Ik voel en doe niets anders dan vorig jaar. Ik moet hard rijden en het team moet goed materiaal leveren. Misschien luisteren ze wat meer naar mij omdat ik er al wat langer zit, maar dat zal niet zo extreem zijn als bij Ferrari. Bij Red Bull worden rijders gelijk behandeld.”

Lees ook: Max kandidaat voor de wereldtitel? Even geduld a.u.b.

Om wereldkampioen te worden is het nodig dat ik een snelle en goede teamgenoot heb.
,,Nee, dat heeft er niks mee te maken. Ik rij puur vanuit mezelf al op de limiet. Ik heb niemand van buitenaf nodig om me naar hogere hoogtes te stuwen.”

Ook in de Formule 1 is de aanval de beste verdediging.
,,Over het algemeen wel. Maar dat ligt er ook aan hoe goed je auto is. Als die heel goed is, hoef je niet eens in de aanval te gaan. Ook niet in de verdediging trouwens. Dan is het een stuk makkelijker. Zoals vorig jaar in Mexico bijvoorbeeld (Verstappen reed van start tot finish aan de leiding, red.). Dan is het net alsof je een zondagsrijder bent. Ja, zo voelde het eigenlijk wel: als een zondagsrijder.”

Lees ook: Waar komt die Max-mania in heel Nederland toch vandaan?
Lees ook: Groots F1-spektakel in hartje Melbourne: het is nog even wennen

Mijn vader is op cruciale momenten nog altijd erg belangrijk voor me.
,,Ja, omdat hij ook de enige is die me door en door kent. De laatste tijd heb ik hem minder nodig omdat ik meer ervaring heb gekregen in de Formule 1, maar ik bespreek nog altijd heel veel met hem. Dat gaat vanzelf. Hij weet wat ik nodig heb en wat ik moet doen en ik vertrouw hem daarin blindelings.”

Honda pakt de zaken veel professioneler aan dan Renault.
,,Honda werkt zeer gefocust. Alles met maar één doel: winnen. Het gaat er ontzettend professioneel aan toe. Iedereen weet zijn taak en volbrengt die met passie en professionaliteit. Je merkt het aan de kleinste dingetjes. Ik ga het niet over Renault hebben, want dan wordt gezegd dat ik aan het zeiken ben. Ik kan alleen maar zeggen dat Honda het uitstekend doet.”

Als de motor en de auto betrouwbaar zijn, doe ik mee om de wereldtitel.
,,Niet alleen betrouwbaar; ook snel. Aan een betrouwbare, maar langzame auto heb je niets.”

Helmut Marko (sportdirecteur Red Bull Racing, red.) is wel erg optimistisch over het komende seizoen.
,,Van hem mag je dat verwachten. Dat hoort zo en hij geeft ook aan waarom hij zo denkt. Op die manier motiveer en stimuleer je ook de mensen op de fabriek. Ik ben meer afwachtend en terughoudend.”

Helmut Marko heeft gelijk als hij zegt dat ik af en toe genoegen moet nemen met minder.
,,Dat geldt zeker als je vecht voor het kampioenschap. Dan ga je niet alles zomaar op het spel zetten. In dat geval zal ik dat ook zeker niet doen. Het is niet nieuw. Vanuit het karten herken ik de situatie.”

Lees ook: Salto mortale: debuut Jos Verstappen was in één klap wereldnieuws

Mocht ik om de titel strijden dan brengt dat veel extra druk met zich mee.
,,Nee, juist niet, want dat zou betekenen dat ik een goede auto heb. Ik denk dat het niet veel uitmaakt. Die zogenaamde druk wordt meer van buitenaf opgelegd. Als je een goede auto hebt rij je sowieso vooraan mee. Je moet alleen bij de start misschien wat beter op je hoede zijn, maar dat is het dan ook.”

Charles Leclerc wordt de komende jaren mijn grootste rivaal.
,,Ligt eraan voor welk team hij rijdt. Er komen nog wel meer jongeren aan. Dat is een normaal proces. Ik beschouwde Leclerc in het karten niet specifiek als dé concurrent. Dat was eigenlijk nooit echt één iemand. Dat hij gas kan geven klopt en ik denk dat hij gewaagd is aan Vettel, puur op snelheid dan.”

Het optimisme van veel mensen over het nieuwe seizoen is nergens op gebaseerd.
,,Ik hecht er geen waarde aan. Dat roepen vooral mensen die er weinig verstand van hebben. Ik ben er nooit vanuit gegaan dat we meteen op kop zouden rijden. Dat kan je ook niet verwachten. We zijn geen Ferrari of Mercedes, die al jaren met deze klus bezig zijn. Ik bekijk het meer vanuit het proces waarmee wij aan het werk zijn. Dat moet ergens toe leiden en ik ben absoluut niet bang dat we op een dood spoor belanden. Ik denk dat we met Honda op weg zijn naar een mooie toekomst.”

Niets missen van de seizoensopening zondagochtend in Melbourne? Volg dan ons Formule 1-liveblog vanaf 06:00 uur.Speel gratis mee met het Formule 1-spel van De Limburger