‘Welke is jouw hemel?’ in Missiekapel

Print
‘Welke is jouw hemel?’ in Missiekapel

Kunstenaar Hub Pasmans en burgemeester Verhoeven openden samen de nieuwe expositie in de Missiekapel. Afbeelding: Kees van der Heijde

Heythuysen -

Burgemeester Verhoeven opende vrijdag 8 maart, samen met beeldend kunstenaar Hub Plasman, een met mini kerkbanken ingerichte Missiekapel naast de kerk van Heythuysen. De installatie bestaat uit een plattegrond met maquette.

Dit keer ging de sleutel, voor de dertigste keer sinds 2012, vanuit het project ‘van Missiekapel tot Kunsttempel’, onder de Stichting Kunst en Cultuur Leudal, naar Hub Pasmans. De installatie bestaat uit gelijkvormige hemelsblauwe steriele bankjes waarvan eentje extra wit opgehelderd is.

Hemelse muziek

‘Welke is jouw hemel?’ in Missiekapel
De maquette ‘Welke is jouw hemel?’ Foto: Jos Claesen

„Gewoonlijk is de opstelling van banken in een kerk strak gericht op het oosten, op het altaar. In de Missiekapel wijzen de haaks op elkaar gerangschikte rijen banken alle kanten uit. Het lijkt dat ze op de vier windrichtingen afgepast zijn. Wellicht dat de kunstenaar met deze kruislings tegengestelde richtingen, als coördinaten, de vraag benadrukt: ‘Welke is jouw hemel?’”, legt Jan CM Peters namens de Missiekapel uit. Wie de kapel bezoekt hoort drie minuten lang ‘hemelse’ muziek die geactiveerd wordt door een sensor bij het benaderen van de glazen deur. De muziek is het eerste nummer van een cd van Jan Garbarek samen met het koor Officium. De kunstenaar: „Het eerste nummer had net de goede combinatie tussen religieuze klank en de saxofoon van Jan Garbarek.”

Verhouding tussen religies

Burgemeester Verhoeven vroeg de kunstenaar wat hij van dit werk bij de toeschouwer verwacht. Hub Pasmans: „Ik hoop dat mensen er toe worden aangezet om te denken aan hun eigen houding bij religie en indien mogelijk over de verhoudingen tussen religies. Tussen de regels door toon ik anderzijds mijn mening. Tussen de verschillende religies bestaat eigenlijk geen groot verschil. Religie is alleen de vorm die door mensen wordt gegeven aan het zoeken naar antwoorden. Eigenlijk alleen de schil die er door de samenleving aan wordt gegeven.” De maquette ‘Welke is jouw hemel’ is door de glazen poort tot 27 mei dag en nacht te zien.