Gulpen-Wittem wint proefproces: verbod op ingepakte strobalen op het land mogelijk

Print
Gulpen-Wittem wint proefproces: verbod op ingepakte strobalen op het land mogelijk

Ingepakte strobalen in het landschap. Afbeelding: Luc Lodder

Eys / Bocholtz -

Gemeenten mogen de opslag van in plastic verpakte strobalen in het buitengebied verbieden. Dat is de uitkomst van een proefproces dat Gulpen-Wittem had aangespannen tegen een veehouder uit Baneheide.

Boeren mogen hooi en stro dat ze gebruiken om hun vee te voeren alleen op de huiskavel bij hun eigen bedrijf bewaren. Balen die in de gemaaide weilanden blijven liggen, ontsieren volgens de gemeente het vijfsterrenlandschap, dat zeker in Gulpen-Wittem de basis voor het toerisme vormt.

Boerderij

De veehouder uit Baneheide was tegen dat beleid in beroep gegaan. Zijn boerderij staat op het grondgebied van de gemeente Simpelveld, maar een groot deel van zijn landerijen ligt net over de gemeentegrens in Gulpen-Wittem.

Het verbod van Gulpen-Wittem belemmert hem in zijn bedrijfsvoering, vindt hij. De gemeente heeft zijn bezwaren in eerste instantie opzij geschoven. Bij de rechtbank kreeg hij echter gelijk: de rechter vond het billijk dat de boer het gemaaide gras op het land laat liggen tot hij het nodig heeft om het aan zijn koeien te voeren.

Landschap

De gemeente is op haar beurt weer in beroep gegaan tegen dat vonnis van de rechtbank. Volgens Gulpen-Wittem heeft die uitspraak grote gevolgen voor het landschap in het Heuvelland: als de veehouder uit Baneheide hooibalen op het land mag laten liggen, dan kan de gemeente dat andere boeren lastig gaan verbieden.

De rechtbank beperkte zich bij dat vonnis overigens wel tot gras dat van het land van de boer zelf komt. Die voorwaarde stelt de gemeenten voor een praktisch probleem, constateert burgemeester Nicole Ramaekers van Gulpen-Wittem: „Hoe moeten wij controleren of dat hooi inderdaad van het bedrijf zelf komt? Moeten we dan van elke baal monsters gaan nemen?”

Opslagplaats

De Raad van State stelt de gemeente nu in het gelijk. Boeren mogen gemaaid gras even laten liggen tot de balen worden afgevoerd naar een definitieve opslagplaats, maar dan moet de boel ook echt opgeruimd worden. De gemeente is blij met die uitspraak, zegt wethouder Jos Last in een eerste reactie.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje