VVD: beleid hondenpoep Peel en Maas werkt niet

Print
VVD: beleid hondenpoep Peel en Maas werkt niet

Inwoners van Peel en Maas klagen over hondenpoep. Afbeelding: De Limburger

Panningen -

Het beleid rond hondenpoep in Peel en Maas werkt niet. Het leidt tot veel klachten en zelfs de politie moet soms opdraven voor ruzies tussen boze buurtbewoners en hondenbezitters.

Raadslid Teun Heldens van coalitiepartij VVD vindt het tijd voor een verbeterplan en evaluatie van het beleid, zo blijkt uit schriftelijke vragen aan het college. Bij de fusie in 2010 van de voormalige gemeenten Meijel, Kessel, Maasbree en Helden tot Peel en Maas werd besloten geen hondenbelasting te heffen. In de openbare ruimte kwamen geen faciliteiten voor hondenbezitters zoals uitlaatplaatsen of poepzakjes. Hondenbezitters zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de drollen van hun viervoeter. Allemaal prima, stelt Heldens, maar zijn fractie ontvangt veel klachten over honden(poep) van bewoners. „We zien overal zelfgemaakte bordjes opduiken met teksten die oproepen tot het opruimen van hondenpoep en het aanlijnen van honden in de wijk. We krijgen klachten van ouders dat hun kinderen na het buiten spelen met poep aan de schoenen thuis komen,”stelt Heldens.

Loslopende honden

Hij verwijst ook naar de Facebookpagina van de politie Peel en Maas. Die repte al eerder over veel meldingen over loslopende honden en niet opruimen van hondenpoep. Enkele malen moest de politie zelfs opdraven voor ruzie tussen boze buurtbewoners en hondenuitlaters. „We vinden het jammer dat wij ons als politie hiermee bezig moeten houden. We weten dat er weinig tot geen voorzieningen zijn getroffen door de gemeente. Een en ander heeft natuurlijk verband met het feit dat de gemeente geen hondenbelasting heft. We zijn hierover in gesprek met de gemeente”, staat op Facebook.

Beperkte capaciteit

Heldens tekent aan dat het politiekorps Peel en Maas kampt met een beperkte capaciteit. „Onze politiemensen zouden zich veel beter kunnen focussen op de bestrijding van échte criminaliteit,” stelt Heldens. Hij pleit niet voor invoering van hondenbelasting, maar wil weten hoe vaak er handhavend is opgetreden in 2018 en wat het resultaat is van gesprekken tussen politie en gemeenten. De gemeente wil richting media pas reageren als de vragensteller antwoord heeft gehad.