Amsterdam

Aangifte tegen ING-top vanwege witwasaffaire

Print
Aangifte tegen ING-top vanwege witwasaffaire

Afbeelding: Getty Images

Investeerder Sam van Doorn doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen een aantal personen uit de top van ING in verband met de witwaskwestie bij de bank.

Dat bevestigt zijn advocaat na een bericht van actualiteitenprogramma Zembla. De bank zelf denkt niet dat de aangifte kans van slagen heeft.

ING trof vorig jaar een schikking van honderden miljoenen euro’s wegens tekortkomingen bij het voorkomen van witwassen. Volgens het financiële concern heeft het OM destijds al aangegeven dat topbestuurders niet persoonlijk vervolgd kunnen worden, omdat zij niet bewust iets verkeerd gedaan zouden hebben.

Van Doorn claimt dat hij de misstanden jaren terug al bij ING heeft gemeld. In zijn aangifte noemt hij onder meer de namen van oud-topman Jan Hommen, de onlangs opgestapte financieel directeur Koos Timmermans en Diederik van Wassenaer, de verantwoordelijke voor de contacten met de toezichthouders.

De ondernemer heeft een geschil met een voormalige zakenpartner en probeert de schade daarvan op ING te verhalen. Eerder begon hij al een zogeheten artikel 12-procedure. Meer partijen hebben dat gedaan om alsnog strafvervolging af te dwingen. Volgens ING lopen die zaken nog.