Motorclub

Geleense chapter motorclub Satudarah niet in hoger beroep

Print
Geleense chapter motorclub Satudarah niet in hoger beroep

Ter illustratie Afbeelding: ANP

Geleen -

Geen van de zes kopstukken van het Geleense chapter van motorclub Satudarah gaat in hoger beroep. De rechtbank in Roermond veroordeelde ze in februari tot celstraffen tot negen jaar.

De rechter achtte toen bewezen dat de lokale afdeling in Geleen een criminele organisatie was, gericht op het plegen van misdrijven zoals mishandelingen, vrijheidsberovingen, drugscriminaliteit en afpersingen. De hoogste straf werd opgelegd aan president Stephan P., die werd bestempeld als leider van een ‘zeskoppige criminele organisatie’. Hij kreeg negen jaar gevangenisstraf, onder andere voor zijn betrokkenheid bij drie afpersingen.

Moeilijke beslissing

Na afloop van de zitting zei P.’s raadsman Peer Szymkowiak te overwegen in hoger beroep te gaan. Daar ziet hij echter vanaf, evenals de andere advocaten van de kaderleden en het Openbaar Ministerie.

Een moeilijke beslissing, aldus Szymkowiak . „Je legt je neer bij zaken waarmee je het niet eens bent, zoals de bewezen verklaring van de criminele organisatie. Aan de andere kant, moet je kijken naar het tijdsbestek. Als je in hoger beroep gaat, kan het zo maar anderhalf jaar duren voordat je opnieuw zekerheid hebt. Als je niet in hoger beroep gaat, heb je direct zekerheid. Dat is ook wat waard.”

Achter de rug

Vergelijkbare redenen worden door de andere advocaten gegeven. Zo laat Jos Coumans, raadsman van penningmeester Manu P. (veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf), weten dat zijn cliënt de zaak ‘snel achter de rug wil hebben’. Ook advocaat Francoise Landerloo, die onder andere vicepresident Paul S. (veroordeeld tot zeven jaar celstraf) bijstaat, zegt dat er juridisch best overwegingen waren om de zaak door te zetten, maar dat niet te doen: „Nu weten mijn cliënten waar ze aan toe zijn.”

Hoger beroep

Enkel de advocaat van de veroordeelde Achmed H. gaat in hoger beroep. H. was geen lid van de motorclub, maar werd door de rechter in het Satudarah-proces veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een afpersing en vrijheidsberoving. Daarvoor kreeg hij twintig maanden gevangenisstraf. Zijn raadsman Pieter van de Kerkhof laat weten het oneens te zijn met de uitspraak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →