Zeg het maar: koempels plaatsen oude diesselloc bij Schacht Nulland

Print
Zeg het maar: koempels plaatsen oude diesselloc bij Schacht Nulland

Negen van de elf koempels van Schacht Nulland bij hun trots. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Deze week is een droom voor de koempels van de Schacht Nulland uitgekomen. Hens Peters vertelt over de plaatsing van de diesellocomotief, naast hét mijnmonument van Kerkrade.

Heeft deze diesellocomotief dienst gedaan op de Domaniale Mijn?

“Nee, het is een 14 ton zware rangeerloc van de mijn Laura in Eygelshoven. Die hebben we in bruikleen gekregen van de ZLSM in Simpelveld en volledig opgeknapt. Het symboliseert natuurlijk wel een stuk geschiedenis van deze regio. Op de Domaniale Mijn waren andere type locomotieven.”

De imposante loc komt dus niet even verderop op de rotonde te staan, als entree richting centrum?

“Het is altijd de bedoeling geweest om de rangeerloc te plaatsen daar waar hij nú staat. Voor ons is de rotonde op het punt Domaniale Mijnstraat – Hamstraat nooit een optie geweest. Daar staat de omgedraaide stemvork, die verwijst naar het WMC en de Klankstad. Dat moet ook zo blijven.”

Waarom juist op deze plek?

“Waar nu de Domaniale Mijnweg ligt, was vroeger het spoor van de oudste mijn van Europa. Van hieruit zijn juist heel veel kolen getransporteerd.”

Krijgt het ook nog extra cachet?

“Ja, door onze goede relatie met de gemeente Kerkrade is afgesproken dat de locomotief heel snel wordt aangesloten op de straatverlichting. Zodra die aanfloept, gaan ook de koplampen van de locomotief aan de voor- en achterkant branden. Bovendien wordt in de cabine ledverlichting aangebracht. Zo wordt het zeker ook in de avonduren en ’s nachts een mooi geheel.”

Tevreden?

“De elf koempels van de Schacht Nulland zijn trots op wat we hebben bereikt. Een loc, kolenwagens en een rood-witte vlag van de gemeente Kerkrade die wappert in de top!”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen