Limburger in Christchurch in shock na bloedbad

Print

Video: De Limburger

René Aukens (54), geboren in Eygelshoven, was twee uur voordat de dodelijke aanslagen plaatsvonden nog in het centrum van Christchurch. “Nieuw-Zeeland is totaal in shock. Zoiets gebeurt gewoon niet in ons land. Dachten we.”

“We willen als immigratieland niet accepteren dat dit is gebeurd. Maar we moeten helaas leven met de realiteit.”

René Aukens werkt als natuurgids in Nieuw-Zeeland. Hij is net als de complete bevolking van het land totaal in shock door de twee bloedige aanslagen in Christchurch. Aukens (54), geboren in Eygelshoven en vijftien jaar geleden geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, vertrekt vrijdagmiddag na het beëindigen van zijn laatste toer van het seizoen rond 12 uur plaatselijke tijd vanuit Christchurch naar zijn woonplaats West-Melton, even ten westen van de stad. Om 13.40 uur vindt de eerste dodelijke schietpartij plaats in de grootste moskee van het Zuidereiland.

Lees ook: Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Nieuw-Zeeland

Aukens: ,,Vrijdag is voor moslims de dag om naar de moskee te gaan. Er waren zeker zo’n vijfhonderd mensen in het gebedshuis. Even daarna was de twee aanslag, zo’n drie kilometer verderop. Ik hoorde het via een vriendin die me belde. Sindsdien zit ik aan de tv gekluisterd. Je ziet ooggetuigenverklaringen, de premier van Nieuw-Zeeland en de burgemeester van Christchurch maken statements. Gelukkig laten ze geen beelden zien van de aanslagen zelf. Dit is het werk van een idiote blanke man die gehandeld heeft uit pure haat tegen een andere bevolkingsgroep. Het is niet te vatten, een verschrikkelijk drama.”

Veilig

Nieuw-Zeeland is tot nog toe verschoond gebleven van terroristische aanslagen. “Ons land is veilig, zulke dingen gebeuren hier gewoon niet. Dachten we. Maar dit is de realiteit. Acht jaar geleden hadden we in de stad een hevige aardbeving, waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn. Christchurch is een stad in opbouw en dan zoiets. Nu weten we helaas weer de ogen van de hele wereld op ons gericht. Helaas.”

Aukens, die zich de laatste jaren meer Nieuw-Zeelander dan Nederlander voelt, zegt dat de hulpverleners in Christchurch eigenlijk totaal niet voorbereid zijn op zo’n calamiteit. “Er zijn in het ziekenhuis met spoed twaalf operatiekamers geopend waar chirurgen mensen met vaak meervoudige schotwonden behandelen. Voor politie en artsen heeft dit een enorme impact.”