Kunstmest

Recordverkopen voor Geleense multinational OCI

Print
Recordverkopen voor Geleense multinational OCI

Afbeelding: OCI

Geleen -

Multinational OCI heeft een uitstekend jaar achter de rug. Het chemiebedrijf met hoofdkantoor en fabrieken in Geleen verkocht bijna een derde meer producten dan in 2017.

OCI verkocht vorig jaar 7,5 miljoen ton kunstmest uit eigen productie, 28 procent meer dan in 2017. De fabriek van OCI Nitrogen in Geleen droeg dik 2,6 miljoen ton bij aan de totale kunstmestproductie.

Ook met zijn andere chemische producten ging het OCI voor de wind. Uit de jaarcijfers blijkt dat het concern inmiddels goede zaken doet met de productie van zogenoemde diesel exhaust fluid in de VS, beter bekend onder de merknaam AdBlue. Die stof maakt de uitstoot van dieselmotoren minder schadelijk. OCI verkocht vorig jaar 261.000 ton van het goedje, dat enige tijd geleden is toegevoegd aan het productpallet.

Methanol

De verkopen van methanol stegen met 10 procent. OCI wil de wereldwijde productie per jaar opvoeren met 125.000 ton en heeft veel geld gestoken in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Volgens topman Nassef Sawiris is OCI hard op weg om een van de grootste methanolproducenten ter wereld te worden. Bij melamine, een ander product van het bedrijf, was een lichte daling te zien. In totaal zette het concern alles bij elkaar 27 procent meer producten af.

Behalve van hogere volumes profiteerde OCI ook van gestegen prijzen op de wereldmarkt. De totale omzet steeg daardoor in 2018 met 44 procent naar ruim 3,2 miljard dollar, ongeveer 2,8 miljard euro. Onder de streep resteerde dik 17 miljoen dollar (15 miljoen euro), waar in 2017 nog een verlies werd gemeld van ruim 27 miljoen dollar (23 miljoen euro).