Raadslid Maastricht wil stille tocht voor Nieuw-Zeeland en beveiliging bij moskeeën en kerken

Print
Raadslid Maastricht wil stille tocht voor Nieuw-Zeeland en beveiliging bij moskeeën en kerken

Afbeelding: EPA

Maastricht / Itteren -

Gemeenteraadslid Halil Mermi van de Seniorenpartij Maastricht wil dat de gemeente een signaal afgeeft na de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Mermi verzoekt de gemeente de vlag halfstok te hangen en een stille tocht te organiseren, zoals die ook in 2015 door Maastricht trok naar aanleiding van de aanslagen bij Charlie Hebdo. Halil Mermi hoopt daarnaast dat moskeeën en ook kerken beveiligd gaan worden. „Met dat voorstel was ik al langer bezig, maar na de aanslag in Nieuw-Zeeland wil ik dit heel snel inbrengen. Over de hele wereld kunnen er dingen gebeuren. Mensen worden tegen elkaar opgezet, ik maak me zorgen”, zegt het nog jonge raadslid.

Lees ook: Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Nieuw-Zeeland

Hij denkt aan het sluiten van de deuren van de moskee tijdens gebedstijden en tijdens kerkdiensten. „Laat de deuren automatisch op slot gaan. Of zet er een politiebusje neer. Dat schrikt af.”

Spel

Mermi is zoals velen op de wereld geschokt door de aanslagen in Christchurch, die circa vijftig moskeebezoekers het leven kostte. „Er is heel veel angst in de islamitische gemeenschap. Ik heb mijn afspraken vandaag afgezegd. Dit mogen we niet accepteren. De dader is gewoon heel ziek. Hij heeft het opgezet alsof het een spel is. Als we geen signaal afgeven, dan zetten we jongeren op het verkeerde pad.”

René Aukens (54), geboren in Eygelshoven, was twee uur voordat de dodelijke aanslagen plaatsvonden nog in het centrum van Christchurch. Bekijk de video:

Video: De Limburger

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen