In Sittard gevonden Keltische muntschatten gepresenteerd in Venlo

Een deel van de muntschat. © Lé Giesen

In het Limburgs Museum in Venlo zijn vrijdag unieke muntschatten gepresenteerd afkomstig uit de jaren 50 voor Christus. De ontdekkingen werden gedaan door drie hobby-archeologen op twee plekken in Sittard-Geleen.

Paul Dolhain

Eind 2018 zijn de munten opgegraven, nadat hobby-archeologen Danny van Krevel, Paul Curfs en Theun Oostenburg ze hadden ontdekt in twee akkers in Sittard-Geleen. De vondst is niet uniek, maar deze ontdekking bevestigt wel voor het eerst het patroon dat de genocide van de Eburonen door Caesar in de jaren 50 voor Christus, daadwerkelijk heeft plaatsgevonden in het gebied rond de Maasvallei.

Aanvallen

De munten werden destijds massaal in de grond verstopt tijdens de brute aanvallen van Caesar, waarbij de bezittingen van Eburonen werden geplunderd en platgebrand. De rijkdom zou later weer worden opgegraven, maar dat werd verhinderd door de genocide. Een groot deel werd meegenomen naar Rome, een klein deel ligt nog verstopt onder de grond. Eerder waren er vondsten in Amby en het Belgische Heers en Thuin. De vondst in Sittard-Geleen versterkt het vermoeden van de genocide aangezien alle munten uit dezelfde periode afkomstig zijn. Op de munten staat op de bolle kant het driebeen en op de holle kant de regenboogschotels.

De presentatie van de muntschatten viel samen met de sterfdag van Julius Caesar: 15 maart in 44 voor Christus.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal