Voor beschadiging verantwoordelijk gehouden aannemer reageert niet op claim Stein

Print
Voor beschadiging verantwoordelijk gehouden aannemer reageert niet op claim Stein

Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Stein / Elsloo -

Stein lijkt niet te ontkomen aan een rechtsgang tegen de aannemer die de gemeente verantwoordelijk houdt voor ernstige beschadiging van Streekmuseum Elsloo in juni 2017.

Op aanhoudende sommaties om de herstelkosten, geraamd op 110.000 euro, te betalen heeft het bedrijf volgens wethouder Gina van Mulken (SB, Cultureel Erfgoed) de afgelopen drie maanden helemaal niet gereageerd. De huisadvocaat brengt komende week advies uit over hoe de impasse te doorbreken.

Winter

Wat Van Mulken betreft herstelt de aannemer de schade alsnog zelf volgens de regels voor een Rijksmonument of laat de gemeente de specialistische klus op kosten van het bedrijf door iemand anders uitvoeren. Hoe dan ook vindt ze verder uitstel niet aanvaardbaar en verantwoord. „Bij een strenge winter zal indringend vocht de schade verergeren. Het is een geluk dat de afgelopen twee winters zacht zijn geweest en de gevel er niet nog slechter aan toe is.”

Volgens de wethouder zal ze indien nodig de raad verzoeken het benodigde renovatiebedrag voor te schieten, waarna het op de tegenpartij zal worden verhaald.

Verflaag

Het gaat om de rechterzijde van de voorgevel. Het karwei was aanbesteed aan een firma die de linkerkant naar behoren had gerestaureerd. De tweede klus besteedde de aannemer uit aan een onderaannemer, die in juni 2017 een hardnekkige verflaag verwijderde met een hogedrukspuit.

Dit gebeurde zo rigoureus dat de gevel van baksteen en mergel zwaar beschadigd raakte. Toen de gemeente hier kennis van nam, werden de verdere werkzaamheden onmiddellijk stilgelegd.

Herstelplan

Ook het schildersbedrijf dat door de onderaannemer was ingehuurd werd door de gemeente aansprakelijk gesteld en gesommeerd een herstelplan te maken. Dit plan was voor de welstandscommissie niet aanvaardbaar.

Bij het herstelwerk ging de gemeente overigens zelf ook in de fout, doordat het karwei ten onrechte werd beschouwd als onderhoud terwijl er een vergunning voor aangevraagd had moeten worden. Deze fout werd de wethouder, die hiervoor excuses maakte aan de raad, fors aangerekend door de fractie CMB.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee