Vaalser ambtenaren ‘ploggend’ door de regen in de strijd tegen zwerfvuil

Print
Vaalser ambtenaren ‘ploggend’ door de regen in de strijd tegen zwerfvuil

Ambtenaren gaan al ploggend door Vaals. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis / Maastricht / Itteren -

Ploggen, oftewel al joggend zwerfvuil oprapen, is hip. Een clubje ambtenaren uit Vaals deed een dappere poging hiertoe tijdens de vrijwilligersactie NL Doet van het Oranjefonds.

Glas, potaarde, een haarborstel, vuurwerkresten, bierflessen, pakketten folders, kerstverlichting, meerdere zakjes hondenpoep en zelfs een condoom met inhoud. De oogst van de deze week spontaan gehouden ploggeractie voor NL Doet is aanzienlijk. Na anderhalf uur ploggen door de stromende regen in Vaals hebben de zes deelnemers elk een vuilniszak vol rotzooi geraapt.

Burgers

Eens in de twee jaar doen de ambtenaren van Vaals mee aan de vrijwilligersactie NL Doet, maar meestal worden de projecten al vooraf uitgekozen. Zo zijn er deze vrijdag ambtenaren aan het klussen op de zorgboerderij in Trintelen en de kloostertuin van Abdij Mamelis. „Maar wij wilden ook graag iets doen voor de burgers zelf”, vertelt Astrid Kirpenstein. „Dus hebben we een oproep gedaan om met ideeën te komen.”

En zo kwamen ze aan plogging, een idee dat een inwoonster opperde. Plogging is overgewaaid uit Zweden. Het woord is samengesteld uit het Zweedse woord plocka, wat verzamelen betekent, en joggen. Effectief joggen, zeg maar. Door te buigen, bukken en hurken train je extra spieren en je maakt de omgeving schoner.

Regen

De animo voor de spontane actie is nihil en ook de bedenkster zelf kon niet mee omdat ze moest werken. Het niet bepaald plogvriendelijke weer zal ook niet hebben meegeholpen. Ploggen in de regen blijkt namelijk nog niet zo eenvoudig, vandaar dat de doorweekte ambtenaren een iets langzamer maar wel effectief tempo aanhouden. „Er ligt meer dan je denkt”, zegt Kirpenstein.

Het is volgens de gemeenteambtenaar leuk om te zien hoe je toch op korte termijn heel snel iets kunt organiseren. „We hopen dat dit initiatief aanstekelijk werkt, dat meer mensen zich geroepen voelen om vuil op straat op te ruimen.” Later dit jaar staat er in Vaals nog een grote zwerfvuilactie gepland.

Eenvoud is het succes

In Maastricht namen broer en zus Juul (17) en Puck (15) Knols uit de wijk Heer in het kader van NL Doet het initiatief om levensmiddelen in te zamelen voor mensen met een smalle beurs. Het duo had geregeld dat vrijdag in tien supermarkten in Maastricht tussen 10.00 en 14.00 uur klanten levensmiddelen konden deponeren in daarvoor klaarstaande kratten en bananendozen. Ze hadden de actie samen met leerlingen van hun eigen Porta Mosana, United World College en Stella Maris op touw gezet.

De korte actie leverde maar liefst 83 bomvolle kratten op, zo laat Juul weten. „De eenvoud is het succes: de spullen worden verspreid in de wijken waar ingezameld is.” In de wijken waar de scholen staan, werden de supermarkten benaderd om te dienen als inzamelpunt. „In die wijken verzorgen de wijkteams de uitgifte van de spullen. Zij weten welke mensen het nodig hebben.”

Deze NL Doet actie sluit aan op het inzamelen van producten voor dit doel dat broer en zus onder de naam JuuPu sinds enkele jaren vanuit hun school Porta Mosana opzetten.

Vaalser ambtenaren ‘ploggend’ door de regen in de strijd tegen zwerfvuil
In De Boeckel in De Heeg werden de dozen en kratten bijeengebracht. Tweede van rechts is Juul, met naast hem zijn zus Puck.