Startsein voor aanleg glasvezelnet in buitengebied Horst aan de Maas

Print
Startsein voor aanleg glasvezelnet in buitengebied Horst aan de Maas

Afbeelding: BuitenGewoonBereikbaar

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Initiatiefnemer en opdrachtgever BuitenGewoonBereikbaar heeft samen met vertegenwoordigers van de gemeente Horst aan de Maas, Spitters Elektrotechniek uit Waalre en adviseur Intertec Consultancy dinsdagmiddag 12 maart symbolisch de eerste schop in de grond gezet voor de aanleg van een glasvezelnet in het buitengebied van Horst aan de Maas.

Nadat in 2012 de kernen van de gemeente Horst aan de Maas door Reggefiber/KPN waren voorzien van snel internet middels glasvezelinfrastructuur, bleef een groot gedeelte van het buitengebied verstoken van deze voor vele burgers noodzakelijke nutsvoorziening.

Jeroen Achten, Tristan Smits, Leon Coenders en Ben Donders hebben destijds als burgers het initiatief genomen om te verkennen of het aanleggen van een glasvezelinfrastructuur in het buitengebied van de gemeente mogelijk zou zijn. In 2014 heeft BuitenGewoonBereikbaar , gefaciliteerd door de gemeente Horst aan de Maas, een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Meer dan 70 procent van de burgers in het buitengebied toonden toen belangstelling voor een aansluiting op deze glasvezelinfrastructuur. Met dit resultaat kon een gemeentegarantie worden verstrekt waarmee BuitenGewoonBereikbaar een geldlening kon aanvragen bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Het is nu aan aannemer Spitters Elektrotechniek om naar schatting zo’n 1550 aansluitingen in de witte buitengebieden van Horst aan de Maas uit te rollen.

Naar verwachting zullen nadat eerst het voedingsnet is aangelegd de eerste huisaansluitingen medio oktober in POP-gebied America worden gerealiseerd. Vanaf november kan ook daadwerkelijk gebruik worden gemaakt van snel internet. Na dit traject gaan de POP-gebieden Sevenum en Grubbenvorst op de schop. Als laatste kan het POP-gebied Swolgen medio april 2020 gebruikmaken van snel internet.

Verdere informatie is beschikbaar op de website www.buitengewoonbereikbaar.nl

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje