Trots op ‘Horst’, aandacht voor dorpen moet beter

Print
Trots op ‘Horst’, aandacht voor dorpen moet beter

Veel Horstenaren vinden de openingstijden van de gemeente onvoldoende. Afbeelding: Stefan Koopmans

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Vergeleken met twee jaar geleden zijn meer inwoners van Horst aan de Maas trots op hun gemeente, die ze vooral ‘gezellig’ noemen. Al kan de aandacht voor dorpen en kleinere kernen wel wat beter.

Dat blijkt uit onderzoek. Ruim 1443 inwoners werd gevraagd een enquête in te vullen. Dat deden er slechts 760 (53 procent). Horst aan de Maas telt ruim 31.000 inwoners boven de 16 jaar. Was in 2016 nog 65 procent van de respondenten er trots op in Horst aan de Maas te wonen, nu ligt dat percentage op 71 procent.

Gevraagd naar kernwoorden voor het toeven in de gemeente met 16 kernen kiest 13 procent voor ‘gezellig’. Dat vond twee jaar geleden nog 16 procent. Gemeenschapszin en saamhorigheid scoren bij 18 procent. De Horstenaren vragen overigens net als de vorige keer om meer aandacht voor de kerkdorpen, kleine kernen. Over de eigen dienstverlening hoeft de Horst aan de Maas zich weinig zorgen te maken. Die krijgt het rapportcijfer 7,4. Dat kan de volgende keer omhoog als de openingstijden van de gemeente ruimer worden, want 43 procent vindt die onvoldoende. De gemeente gaat onderzoeken wat de exacte behoefte is .