Jeugdacademie Oirsbeek maakt van kinderen goede bewegers

Print
Jeugdacademie Oirsbeek maakt van kinderen goede bewegers

Plezier in bewegen staat voorop. Afbeelding: Huis voor de Sport

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Hoensbroek -

‘Hoe zorg je ervoor dat kinderen met plezier meer en beter bewegen?’ Deze vraag beantwoorden zeven verenigingen in Park de Oirsprong te Oirsbeek dit voorjaar met het nieuwe initiatief ‘De Jeugdacademie’.

Deze academie is gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) van Geert Savelsbergh en René Wormhoudt. Daarin zijn spel en plezier gekoppeld aan motorisch leren met tevens aandacht voor gezondheid en welzijn.

“Je gaat echt niet beter bewegen door meer te trainen, wel door anders en met meer lol te sporten”, legt Hans Erkens, voorzitter van Park de Oirsprong, uit. “We zien bij ons veel kinderen afhaken omdat ze vaak te vroeg een keuze moeten maken voor één bepaalde sport. Met De Jeugdacademie willen we de jeugd een brede basis geven van diverse sporten en hen zo enthousiast maken voor een leven lang sporten en bewegen. Plezier staat hierbij voorop.”

Om van start te kunnen gaan houdt De Oirsprong binnenkort een informatiebijeenkomst voor ouders en verzorgers waarin uitleg wordt gegeven over De Jeugdacademie en het Athletic Skills Model. Jeugdtrainers kunnen die dag meedoen aan een workshop ASM met als doel deze methodiek op te nemen in het oefenprogramma van hun verenigingen.

Model

Hoe meer verschillende bewegingservaringen kinderen opdoen, hoe beter. Dat althans vinden Geert Savelsbergh en René Wormhoudt. Hun Athletic Skills Model helpt sportclubs en het onderwijs om van kinderen weer goede bewegers te maken. Geert Savelsbergh is hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam, René Wormhoudt fysiotherapeut en conditie- en hersteltrainer bij het Nederlands voetbalelftal. De basisgedachte van hun model is om van sporters allround bewegers maken door ze een gevarieerd bewegingsprogramma aan te bieden. Te beginnen bij kinderen tussen 6 en 9 jaar, verder uit te breiden naar jongeren tussen 10 en 11 jaar en later tussen 13 en 18 jaar. Goede bewegers worden daarin later de atleten die zich specialiseren in één sport (13-16 jaar). Toptalenten worden ze wanneer ze zo’n 17 of 18 jaar zijn.

Talentontwikkeling

Hans Erkens: “Tal van onderzoeken laten zien dat de kinderen van nu slechter bewegen dan die van zo’n dertig jaar geleden. Dat komt doordat ze minder buiten spelen en op de basisschool nauwelijks gymnastiek krijgen van vakleerkrachten. Daarnaast brengen ze veel tijd door op hun smartphone en tablet en hebben ze vaker een ongezond voedingspatroon. Daardoor zijn veel kinderen zwaarder dan ooit. Doordat ze minder goed en minder vaak bewegen en te zwaar zijn, neemt bovendien de kans op blessures toe. Het Athletic Skills Model wil een halt toeroepen aan deze ontwikkeling en tegelijkertijd talentontwikkeling verbeteren. Het doet dit door kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met álle grondvormen van bewegen. Want: hoewel kinderen de natuurlijke drang hebben om te bewegen, missen ze vaak de basisvaardigheden om dit goed te doen. Denk hierbij aan rennen, klimmen, springen, hinkelen, fietsen, een bal vangen of balanceren. Het ASM stimuleert en ontwikkelt die vaardigheden op basis van verschillende spelvormen en diversiteit in de sportactiviteiten.”

De Oirsprong

Park de Oirsprong is het samenwerkingsverband van Alfa Sport, HV Zwart-Wit, KS ST. Lambertus, Omnivereniging Amstenrade, SVO, TC Oirsbeek en Vludoc ’98. Er zijn concrete plannen voor een eigen Jeugdacademie (ASM) voor kinderen van 6 tot 9 jaar uit Beekdaelen. Ook jongens en meisjes uit bijvoorbeeld Hoensbroek en Treebeek zijn welkom. En bij gebleken succes begint na de zomervakantie een project waarbij naast 35 takken van sport tevens muziek, toneel en andere creatieve activiteiten worden aangeboden. Informatie: Cristan Segers, Huis voor de Sport, tel. 06-31044927.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje