Duurzaamheid

Zonnepark Louisegroeve in bedrijf: laat de zon maar komen

Print
Zonnepark Louisegroeve in bedrijf: laat de zon maar komen

Het zonnepark in de Louisegroeve in Geleen. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Geleen -

Tienduizend zonnepanelen, letterlijk onder de rook van chemiecomplex Chemelot.

Het splinternieuwe zonnepark op een deel van het terrein van de Louisegroeve in Geleen is vrijdag officieel in gebruik genomen. Door het slechte weer was de productie bescheiden, maar als de zon volop schijnt, is het met een capaciteit van 3,4 megawatt in staat om bijna duizend huishoudens van stroom te voorzien.

Omgerekend naar de energiebehoefte van Chemelot kan de zonneweide ongeveer 1 procent van de stroom leveren die de chemische fabrieken nodig hebben. Tijdens de openingsplechtigheid werd dan ook benadrukt dat initiatieven als dit slechts het begin zijn van de energietransitie.

Vuilstort

Het zonnepark is een initiatief van DSM, NaGa Solar uit Maastricht en Chemelot. De locatie is bijzonder: na de Eerste Wereldoorlog werd er bruinkool gewonnen en later deed de groeve dienst als vuilstort voor DSM.

De zonnepanelen zijn afkomstig van het Indiase Tata Power Solar. Ze zijn voorzien van een speciale door DSM ontwikkelde coating waardoor ze meer zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Ook op de achterzijde van de panelen zit een innovatie van DSM: door het gebruik van nieuwe materialen zijn ze 100 procent recyclebaar.

Testfaciliteit

De Louisegroeve doet niet alleen dienst als zonneweide. DSM gebruikt het park ook als testfaciliteit. Zo wordt precies bijgehouden hoe efficiënt de panelen zijn tijdens het gebruik en hoe ze het gedurende langere tijd doen onder West-Europese weersomstandigheden. Ook kunnen er nieuwe ontwikkelingen in de praktijk worden getest.