Pannenverkoper slaat slag in Ottersum

Print
Pannenverkoper slaat slag in Ottersum

De pannenset en de ‘gratis’ messensets. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Inwoners van Ottersum zijn deze week de dupe geworden van verkooppraktijken van een nog onbekende persoon, die hen op slinkse wijze benaderde. De man verkocht de gedupeerden pannensets met keukenmessen en elektrische apparatuur voor honderden euro’s. Een Ottersummer die te goed van vertrouwen was, werd zelfs voor tweeduizend euro benadeeld.

De visueel beperkte man gaf zijn pincode af en ontdekte uren later dat er in plaats van de overeengekomen koopsom van 400 wel 2.000 euro afgeschreven was.

Kalm vertelt Math Jacobs zijn verhaal dat vorige week al begon. ,,Ik werd op straat aangesproken door een onbekende man. Hij vertelde dat het plein hier op de Brink prima geschikt is voor een demonstratie van scootmobielen. Afgelopen week werd ik tijdens een wandeling door blijkbaar dezelfde persoon aangesproken. Hij moet me herkend hebben aan mijn witte wandelstok, en bood me een lift aan. Onderweg vertelde hij dat hij de dag ervoor tot laat op een beurs gewerkt had en er nog koopwaar van over had. Die mocht hij van zijn baas verkopen tegen een schappelijke prijs. Nadat hij informeerde naar kinderen en kleinkinderen bood hij me pannensets, strijkijzers, messensets, bestekcassettes en elektrische apparatuur aan. Voor 400 euro. Hij liet me wel tekenen.” Vervolgens bood de man een messenset aan. Die moest contant betaald worden. ,,Omdat ik nooit geld in huis heb kon ik wel pinnen. Ik vertelde dat ik slechtziend ben en dat niet kon. Hij bood daarop aan de code voor mij in te typen. ’s Avonds belde ik mijn zoon die in de buurt woont. Hij vertrouwde het niet en kwam langs. Bij controle bleek er tweeduizend euro te zijn afgeschreven. We hebben daarna alles geblokkeerd.”

Navraag in de buurt leert dat er meer slachtoffers zijn. Een buurtbewoonster die anoniem wenst te blijven werd dinsdag benaderd. Ook hier vertelde de man over een demonstratie van scootmobielen. ,,Er belde hier een tengere man van 35 tot 40 jaar aan. Ik schat dat hij 1.70 lang was. Hij vertelde dat hij 60 scootmobielen verkocht had aan de gemeente Gennep, en kondigde aan dat hier op de Brink een demonstratie zou plaatsvinden.” Toen de vrouw hem een compliment maakte zag de man zijn kans waar. ,,Hij vertelde dat hij verkoper was en daags ervoor in de Rijnhal in Arnhem op een beurs gestaan had. Er was nog één set pannen over, die ik voor 200 euro kon kopen. Ik kreeg er twee messensets bij.” De Ottersumse zag geen kwaad in de aankoop. ,,De prijs vond ik redelijk en gaf me niet het idee dat ik heelde. En hij had echt nog een set in de auto staan. Ik had het cadeau willen doen aan een van mijn kinderen. Om te testen heb ik in een pannetje gebruikt om soep te koken.” Later hoorde zij dat zij ook het slachtoffer was van de oplichter. ,,De zoon van Jacobs kwam het vertellen. Ik ben misschien stom geweest, maar wat ze hem geflikt hebben is echt gemeen. Ik heb de spullen meteen weggezet. Als cadeau wil zij de aankoop niet meer weggeven. ,,Nee, ik denk dat ze over een poos buiten als bloempot gebruikt worden.”

Vrijdagmiddag was bij wijkagent Maikel Brouwers nog niet bekend dat er mensen daadwerkelijk benadeeld waren. ,,In principe valt het verkopen van deze pannensets niet onder oplichting. Ze zeggen echter goede kwaliteit te leveren, maar in werkelijkheid valt de kwaliteit vies tegen. Wel is het volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening strafbaar zonder vergunning te venten.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje