Kapellerlaan Roermond wordt toch niet afgesloten

Print
Kapellerlaan Roermond wordt toch niet afgesloten

De platanen langs de Kapellerlaan moeten bij de herinrichting het veld ruimen. Afbeelding: René Corten

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Kapellerlaan in Roermond wordt niet afgesloten en wordt ook niet ingericht voor eenrichtingsverkeer ter hoogte van de spoorwegovergang.

De plannen voor een (gedeeltelijke) afsluiting zijn geschrapt na protest vanuit de buurt. De Kapellerlaan gaat in 2020 op de schop en wordt een 30 kilometer zone. Omdat daarvoor de verkeersintensiteit drastisch omlaag moet, wilde de gemeente de weg aanvankelijk helemaal afsluiten bij de spoorwegovergang of vanaf dat punt eenrichtingsverkeer instellen. Auto’s zouden dan niet meer richting centrum kunnen.

Omdat de buurt dat niet zag zitten, blijft de Kapellerlaan in beide richtingen open en zal vooral de inrichting ervoor moeten zorgen dat auto’s de weg niet als doorgaande route gebruiken. Een hele klus, aangezien de Kapellerlaan van oudsher een toegangsweg is, waar nog steeds veel verkeer over rijdt.

Vrijliggend fietspad

De Kapellerlaan krijgt een vrijliggend fietspad, maar daarvoor moeten de karakteristieke platanen het veld ruimen. Ze groeien te lang door en nemen zowel onder- als bovengronds te veel ruimte in beslag voor een vrijliggend fietspad. Kappen van de bomen ligt zeer gevoelig ligt bij omwonenden. Daarom heeft de gemeente een buurtconsultatie gehouden. Het alternatief was behoud van de platanen, maar dan moesten de fietsers op de weg. Het merendeel van de aanwonenden koos uiteindelijk toch voor het vrijliggend fietspad. Fietser en voetganger komen na de herinrichting op de eerste plaats. Trottoir en fietspad worden breder dan nu en fietsers krijgen voorrang.

De platanen worden vervangen door een minder robuuste boomsoort. Voordeel is dat nieuwe bomen gunstiger geplant kunnen worden, waardoor er meer ruimte komt voor de parkeerplaatsen langs de weg. Ook de oever van de Roer wordt heringericht om het zicht op het water te verbeteren. Er komen twee zicht/rustpunten: bij het herdenkingsmonument en bij de veldkapel. Tegelijk met de herinrichting wordt ook het hemelwater afgekoppeld van het riool.

In totaal gaat het om een investering van 5,7 miljoen. De politiek mag binnenkort haar zegje doen over het herinrichtingsplan.