Geen Rozenfestival in Lottum: organisatie stopt ermee

In 2020 geen Rozenfestival meer, mogelijk de jaren daarna ook niet meer. © Lé Giesen

Het Rozenfestival in Lottum gaat in 2020 niet door. Het is bovendien zeer de vraag of het tweejaarlijkse evenement überhaupt nog terugkeert.

Eric Seuren

Dat maakte de stichting Rozendorp Lottum vrijdagavond bekend. De stichting zegt het „pijnlijke besluit” te hebben moeten nemen, omdat een zoektocht naar een nieuwe voorzitter en vrijwilligers voor sleutelposities in de organisatie niets heeft opgeleverd. „Als we in 2020 een Rozenfestival willen hebben, moet de organisatie nu starten. Dat gaat met de huidige bezetting in de organisatie niet lukken. We vinden het daarom niet verantwoord om het festival volgend jaar te organiseren. Hoe spijtig we dat ook vinden”, zegt bestuurslid Bob Obers.

Eisen

Afgelopen jaar kondigde de organisatie al aan dat het opzetten van een groot evenement als het Rozenfestival, dat elke twee jaar tienduizenden bezoekers trekt, steeds meer vraagt. Obers: „Steeds hogere eisen, steeds grotere risico’s en je bent steeds afhankelijker van professionals. We hebben toen al besloten om het festival in ieder geval een stuk kleiner te maken en op zoek te gaan naar versterking en nieuwe aanwas. Het is heel pijnlijk om te constateren dat niemand daar belangstelling voor heeft.”

Einde?

De organisatie van het Rozenfestival heeft daarom besloten om nu ook helemaal het bijltje erbij neer te gooien. Is daarmee het festival definitief ten einde? Dat kan, maar volgens Obers is dat nog niet gezegd. „We ronden nu zelf alles af. Er blijft een potje met voldoende middelen beschikbaar om in de toekomst nieuwe initiatieven, die bijdragen aan de promotie van Rozendorp Lottum, mogelijk te maken. Dat kan een nieuw Rozenfestival zijn, maar ook wat anders.”

Vijftien edities

De Stichting Rozendorp Lottum heeft sinds 1991 vijftien edities van het Rozenfestival georganiseerd. „Het festival is altijd een gigantische promotie voor Lottum als Rozendorp van Nederland geweest. Het heeft enorm bijgedragen aan de saamhorigheid en verbroedering in het dorp. Nu stoppen doen we met pijn in ons hart.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal