Historie

Op de ArcheoRoute app komt het verleden boven

Print
Op de ArcheoRoute app komt het verleden boven

Joep Steinhagen (l) geeft tekst uitleg. Hans Teunissen (2e van links)en Janine van Hulsteijn (met hoed) kijken mee. Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

Op statige informatiepanelen uit stoer cortenstaal werd de geschiedenis van de voormalige burcht het Genneper Huys al jaren verteld, sinds deze week geeft de app van de ArcheoRoute Limburg op de smartphone ook een realistisch beeld. De Limburgse gedeputeerde Hans Teunissen trotseerde vrijdagmorgen in een gezelschap met onder andere wethouder Janine van Hulsteijn de regen en liep een deel van de route. Via de app zag ervaarde hij de gebeurtenissen rond het Genneper Huys en zag hij het verhaal over de Franken nederzetting.

De ArcheoRoute Limburg voert in de hele provincie langs archeologische vindplaatsen. Vaak liggen deze verborgen in de bodem. De historische bodemschatten hebben elk een eigen verhaal. Met de ArcheoRoute worden deze verhalen zichtbaar en hoorbaar. De aanduidingen zijn gemaakt van stalen grondplaten en een speel van 2.2 meter. Van noord tot zuid zijn deze te vinden, want de meeste zuidelijke ligt op een steenworp van de Belgische grens. ,,Op vijf meter van de grens”, vertelde Joep Steinhagen, de maker van de app. In de hele provincie Limburg wordt straks een parelsnoer gevormd met vijftig archeologische vindplaatsen. De twee aanduidingen in Gennep zijn nummer elf en twaalf in de reeks. Bij het Genneper Huys, de burcht in de delta van de Maas en de Niers die eeuwenlang van strategisch belang was bij diverse oorlogen, wordt verteld over de roemruchte historie. Houders van de app horen onder meer waarvoor de stenen van de ruïne (de burcht werd in 1710 verwoest door de Fransen) gebruikt werden. Ook worden bodemschatten zichtbaar. Een stukje verderop, in de omgeving van de waterzuiveringsinstallatie wordt bij een speer en een bodemplaat verteld over de Franken van Gennep. Deze volksgroep vestigde zich samen met de Germanen en Saksen omstreeks 270 naar Christus. Eind jaren ’80 zag een oplettende passant de verhoging in het akkerland (de Stamelberg), die zou duiden op een nederzetting. Toen voor bouw van de waterzuivering archeologisch onderzoek verricht werd, werden o.a. kuilhutten, paalsporen en grote gebouwen en oventjes blootgelegd. Via de app ArcheoRoute Limburg worden al deze wetenwaardigheden zichtbaar. De app voor Android- en Apple-toestellen is gratis te downloaden. Via het menu kunnen alle beschikbare vindplaatsen benaderd worden. Gps bepaalt de route naar een vindplaats. Op het scherm van het toestel worden, schetsen en vondsten zichtbaar. In het menu kunnen de bezochte plaatsen afgevinkt worden. Zie ook www.archeoroutelimburg.nl.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje