Persoonsgegevens op straat in Limburg

Print
Persoonsgegevens op straat in Limburg

Afbeelding: ING Image

Maastricht -

Datalekken in de provincie Limburg leidden er vorig jaar toe dat de persoonsgegevens van zo’n 2500 mensen op straat lagen

In 2017 waren dat er nog enkele honderden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter Radio in samenwerking met De Limburger, Omroep Gelderland en de Leeuwarder Courant.

Lees ook:Datalekken bij provincie Limburg: de mens als zwakste schakel

Bij een datalek gaat het om het vernietigen, wijzigen of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie, zonder dat dit de bedoeling is. Voorbeelden zijn gestolen of kwijtgeraakte iPhones en iPads, verkeerd bezorgde post en onbeveiligde webformulieren. Reporter Radio onderzocht alle twaalf provincies. Limburg scoorde wat betreft het aantal datalekken gemiddeld: in 2017 waren het er vijf, in 2018 zes.

Het grote verschil in het aantal betrokkenen – mensen van wie de gegevens zijn gelekt – zit hem in het type datalek. Zo gingen er vorig jaar een paar werk­telefoons van medewerkers verloren, waar standaard veel contactgegevens in staan. Volgens gedeputeerde Ger Koopmans kunnen dergelijke incidenten nooit volledig worden uitgesloten. ,,Zeker niet in een omgeving waarin met veel persoonsgegevens wordt gewerkt. De devices worden na verlies of diefstal onmiddellijk op afstand gewist.’’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen