Verdachten bedreiging burgemeester Houben gaan vrijuit door gebrek aan bewijs

Will Houben. © Videostill Buitenhof

Het onderzoek naar de bedreiging van burgemeester Wil Houben van Voerendaal is ondanks 35.000 uur politiewerk stukgelopen. Justitie heeft de zaak gesloten, twee broers gelden niet langer als verdachte.

Theo Sniekers

De bedreiging met een pistool van burgemeester Houben veroorzaakte een jaar geleden landelijk ophef. Het incident was mede aanleiding voor maatregelen van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij kondigde de oprichting aan van een landelijk team dat bedreigde bestuurders bij moet staan.

Lees ook:‘Pure’ ondermijning blijft ook in kwestie-Houben onopgelost

Brand

Toen Houben in februari 2018 met zijn auto op weg was naar het gemeentehuis, dook langs de kant van de weg een gemaskerde man op die een wapen op hem richtte. De burgemeester ontsnapte door snel weg te rijden. Een paar weken later werden twee loodsen op een bedrijventerrein in Voerendaal in brand gestoken. Dat gebeurde een paar uur voordat ze in opdracht van de fiscus geveild zouden worden met de gemeente als koper.

De loodsen waren van de broers Ronnie en René B., die al jaren op voet van oorlog verkeren met het gemeentebestuur. Voerendaal zegde de huur van hun chalets op vanwege een huurachterstand van vijf jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht de broers van zowel de bedreiging van Houben als het in brand steken van de loodsen.

Ondermijning

Het OM zette alleen al twee officieren van justitie op de zaak en de politie 35 fte aan menskracht. Justitie en politie tilden zwaar aan de bedreiging omdat het om een zware vorm van ondermijning van het openbaar bestuur gaat.

De broers B. werden in augustus ook opgepakt, maar een maand later weer vrijgelaten. Ze bleven toen nog verdachte, maar het OM heeft de zaak tegen hen nu moeten seponeren. Wegens gebrek aan bewijs, verklaart een woordvoerster. Het onderzoek is gesloten.

Vervolgd

De broers worden wel nog voor andere feiten vervolgd, maar justitie wil nog niet zeggen welke. Bij een inval op hun kampje werden eerder hennep, vuurwapens en 100.000 euro aangetroffen.

Houben vindt het jammer dat het onderzoek niets heeft opgeleverd, maar prijst de inzet van OM en politie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal