Max Verstappen pakt P4 in kwalificatie GP van Australië, pole voor Lewis Hamilton

Print
Max Verstappen pakt P4 in kwalificatie GP van Australië, pole voor Lewis Hamilton

Afbeelding: EPA

Max Verstappen start zijn vijfde Formule 1-seizoen zondagochtend (06.10 uur Nederlandse tijd) net als vorig jaar van plaats vier op Albert Park. De Nederlander volgde in de kwalificatie op gepaste afstand van Mercedes, maar hield nipt achter Sebastian Vettel wel Ferrari-coureur Charles Leclerc achter zich. Op pole position: Lewis Hamilton, voor de achtste keer in Melbourne.

Geen verstoppertje spelen meer in Australië. Vol gas werd er gereden in de kwalificatie, na een winter verstoppertje spelen. En toen bleek Mercedes gewoon weer oppermachtig. De complete eerste startrij kleurt zondag zilvergrijs. Lewis Hamilton pakte in 1.20,486 zijn zesde pole op rij in Albert Park, zijn achtste in totaal in Australië. Collega Valtteri Bottas volgde op één tiende als tweede, een halve tel voor Sebastian Vettel.

Max Verstappen greep achter dit trio net als vorig jaar wederom plaats vier en mag zo opnieuw wegrijden vanaf de tweede startrij in Melbourne, waar hij nog nooit bij de beste drie kwalificeerde.

Snelle run

Deel één van de kwalificatie zag er niet al te florissant uit voor Red Bull Racing, dit jaar voor het eerst met Honda-motoren. De renstal dacht er met één snelle run wel te zijn, maar de rest ging vlak voor het sluiten van de markt nog eens het asfalt op met veel verbeteringen.

Verstappen ging veilig door op plaats toen, maar zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly was de ongelukkige. De Fransman moet morgen zijn eerste GP namens Red Bull Racing starten vanaf de zeventiende plaats. ,,We zijn een beetje te optimistisch geweest met maar één run, we hadden niet gedacht dat de rest nog zoveel ging verbeteren’’, gaf hij teleurgesteld toe bij zijn rondje langs de camera’s.

Q2

In Q2 bewees Verstappen vervolgens met een prima derde plaats op zes tienden van een seconde achter Hamilton dat zijn werkgever gewoon verkeerd had gegokt in het eerste deel. In de laatste twaalf minuten was Verstappen na zijn eerste snelle ronde nog vijfde, maar overduidelijk maakte hij daarin een foutje, door bij het uitkomen van een van de bochten wat gravel mee te pakken. Als laatste begon hij aan zijn ultieme rondje Albert Park en met een verbetering schoof hij ten koste van generatiegenoot Charles Leclerc nog op naar P4. Morgen staat hij op de grid dus schuin naast Vettel en achter Valtteri Bottas voor zijn vijfde Australische Grand Prix.

Speel gratis mee met het Formule 1-spel van De Limburger

Niets missen van de eerste race a.s. zondag in Melbourne? Volg dan ons Formule 1-liveblog vanaf 06:00 uur.

Video: De Limburger

F1 - Circuit Australie 2019. Video: De Limburger