Hoogwater in Limburg door regen: de Roer dreigt buiten zijn oevers te treden

Print
Hoogwater in Limburg door regen: de Roer dreigt buiten zijn oevers te treden

Afbeelding: Track’88

Vlodrop / Maastricht -

De Roer dreigt binnen enkele uren bij Vlodrop buiten zijn oevers te treden. Vandaar dat het Waterschap Limburg ter hoogte van kasteel het Steenen Huys een nooddijk aanlegt.

Lees ook: Piek maaswater voorbij, situatie Roer ‘stabiel’

Kasteeleigenaar John Akkerman wilde net een balletje gaan slaan. “Golfen hè”, vertelt hij. Maar toen hij bij het naar buiten lopen naar de Roer keek besloot de eigenaar van kasteel het Steenen Huys in Vlodrop toch maar thuis te blijven. “Het water staat al tot aan het gras. Ik noem dat hier de zilveren lijn, de waterstand die mij vertelt dat ik uit moet gaan kijken. Gelukkig kwam het waterschap snel in actie.” Toevallig had Akkerman deze week nog een gesprek met het waterschapsbestuur over hoogwatermaatregelen. “Toen wist ik niet dat ik 48 uur later al hulp nodig zou hebben.”

Nooddijk

Het Waterschap Limburg besloot bij het kasteel van Akkerman, een van de punten waar de Roer het snelst overstroomt, een nooddijk aan te leggen met big bags en zandzakken. Ook worden er waterpompen langs de Roer geplaatst. “De prognoses zijn dat het water in de Roer de komende uren blijft stijgen”, vertelt een woordvoerder van het waterschap. “Het is echter nog geen ongebruikelijke situatie. Op dit moment zijn we gewoon extra alert en waar maatregelen nodig zijn, treffen we die.”

Code geel Zuid-Limburg

Door heel Limburg wordt extra alert naar de beken en rivieren gekeken. Zo zijn ook op verschillende plekken langs de Maas pompen en zandzakken geplaatst. In Well en Arcen zijn doorgangen in de Maaskades afgesloten.

Video: David Dunnaway

Volgens Rijkswaterstaat is in Wallonië op sommige plaatsen code rood gegeven vanwege het hoogwater. In Zuid-Limburg is code geel van kracht. De hoogwatergolf bereikte zaterdag rond het middaguur bij Sint Pieter in Maastricht een afvoer van 1600 kuub per seconde. Dat is relatief veel, maar er is nog geen overstromingsgevaar. Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas daarna weer zakt, omdat er in Frankrijk en België geen regen van betekenis meer zal vallen.

Slechte herinneringen

Akkerman heeft slechte herinneringen aan het hoogwater. In 2011 stond er 35 centimeter water in zijn kasteel. “Het heeft vier jaar geduurd voordat het water helemaal uit de muren was getrokken. We hebben net alles weer helemaal hersteld”, vertelt Akkerman die al 21 jaar in het kasteel woont. Hij weet inmiddels wel wanneer de Roer buiten zijn oevers gaat treden. “Ik zag zojuist de herten uit het bos wegvluchten. Dat weet ik inmiddels, het is foute boel. Dan duurt het niet meer lang voordat het hier onder loopt. Gelukkig hebben we nu wel snel een nooddijk. Voorlopig zitten we droog.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →