Piek Maaswater voorbij, situatie Roer ‘stabiel’

Print
Piek Maaswater voorbij, situatie Roer ‘stabiel’

Maatregelen bij kasteel Vlodrop tegen hoogwater. Afbeelding: John Peters

Vlodrop -

De piek in de stijging van de Maas is voorbij. De situatie bij de Roer is stabiel. Voor zondag wordt verdere daling van de waterstanden verwacht.

Dat zeggen Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg. Rijkswaterstaat kondigde zaterdag code geel af in verband met een hoogwatergolf op de Maas. Tijdens de piek, rond het middaguur, was daar sprake van een afvoer van 1600 kuub per seconde. Dat had te maken met hevige regenval in Frankrijk en België.

Lees ook: Hoogwater in Limburg door regen: de Roer dreigt buiten zijn oevers te treden

Later zaterdagmiddag zakte het water weer. ,,Nu is alles rustig”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De dienst verwacht dat het waterpeil van de Maas zondag verder gaat zakken. Bij de Roer is de situatie ,,stabiel”, volgens een woordvoerster van het waterschap. Het water staat nog wel hoog, vanwege de hevige regenval in Duitsland.

Extra inspecties

Het waterschap blijft naar eigen zeggen alle Limburgse beken in de gaten houden. De dienst voerde vrijdag en zaterdag al extra inspecties uit. Ook bij de Geul en de Swalm. Waar nodig werden maatregelen getroffen om overstromingen te voorkomen. Dat was onder meer het geval in Vlodrop. Daar werd ter hoogte van kasteel het Steenen Huys een nooddijk aangelegd bij de Roer.

Video: David Dunnaway

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen