Max Verstappen pakt voor het eerst podiumplek in Melbourne

Print
Max Verstappen is het Formule 1-seizoen voortreffelijk begonnen. Achter de beide Mercedes-rijders Valtteri Bottas, die onbedreigd naar de overwinning reed, en wereldkampioen Lewis Hamilton eindigde de Red Bull-coureur als derde, nog voor beide Ferrari’s.

Dat Red Bull Racing al zo vroeg in het seizoen volop mee kan strijden om de podiumplaatsen was niet verwacht en biedt perspectief voor Verstappen om mee te doen in de strijd om de wereldtitel. Het was de eerste keer in zijn carrière dat Verstappen op het podium eindigde in Melbourne.

Onverwacht
“Een geweldige start van het seizoen”, zei Verstappen na afloop. “Ik had vooraf niet gedacht dat ik een Ferrari voorbij zou kunnen komen.” Dat hij in de slotfase nog in het kielzog van Hamilton verscheen, maar daarbij even op het gras belandde, nam hij op de koop toe. “Ik probeerde het, maar jammer genoeg lukte het net niet. We zijn in elk geval prima aan het seizoen begonnen.”

Het weekend was voor Verstappen met de nodige ups en downs begonnen. In de laatste vrije training liep het van geen kant; een gevolg van de crash van teamgenoot Pierre Gasly twee weken eerder bij testritten in Barcelona. De schade aan de bolide was dermate groot dat de planning van Verstappen erdoor in de knoei kwam en hij in Melbourne werd gedwongen achterstallig testwerk te verrichten. Dat pakte verkeerd uit, waarop de Limburger samen met zijn engineers besloot voor de kwalificatie het roer om te gooien.

Niet vlekkeloos
De vierde startplek was gezien de omstandigheden een optimaal resultaat. “Het liep zeker niet allemaal vlekkeloos. Bovendien is dit een circuit dat onze auto niet echt ligt.” In de eerste kwalificatierun sloeg de Limburger de schrik om het lijf. Gasly, op dat moment geen 0,2 seconde langzamer, viel buiten de boot en moest daardoor vanaf plek 17 starten. Verstappen redde het wel en verbeterde zich vervolgens dusdanig dat hij een startplek veroverde tussen de twee Ferrari’s van Vettel en Leclerc, maar wel duidelijk achter beide Mercedes-rijders.

Bij de start leek het of Verstappen een plekje prijs moest geven. Maar omdat Leclerc te enthousiast de aanval op Vettel opende en daardoor met twee wielen op het gras belandde kon de Red Bull-coureur zijn positie heroveren en achter het leidende trio Bottas (die een superstart had), Hamilton, Vettel de ontwikkelingen afwachten. De Duitser en de Brit besloten al snel het zachte rubber in te wisselen voor de iets hardere soort; Bottas en Verstappen deden dat pas een tiental ronden later.

Voordeel voor de Limburger was dat hij nu met verse banden de jacht op Vettel kon openen en dat ook prompt deed. Na een schijnaanval in de eerste bocht, die Vettel nog kon pareren, was het in bocht 3 vervolgens raak. Verstappen verschalkte de Ferrari-coureur op magistrale wijze buitenom op weg naar een podiumplaats. Even leek ook wereldkampioen Hamilton nog een prooi te worden voor Verstappen, maar de Brit kon zijn positie verdedigen. Daarbij had hij het geluk dat de Limburger tien ronden voor het einde een stuurfoutje maakte in bocht 1, daardoor op het gras belandde en twee seconden verloor op de wereldkampioen. Bottas reed inmiddels buiten bereik richting overwinning.

Speel gratis mee met het Formule 1-spel

Daag je vrienden uit in een subpoule en win!

Voorspel bij elke Grand Prix de kwalificatie & uitslag en maak kans op mooie prijzen.

> delimburger.nl/f1